Saturday, 25 January 2014

Travelog ke USA: 11.08.2012 Detroit, USA(Wayne County Metro Airport)





Dari Amsterdam naik Delta Air...8 jam nak sampai ke Detroit from Amsterdam..err..kapal terobang nya kecik sikit..sampai berlaga2 siku dgn orang sebelah...luas lagi KLM..sebab KLM ni Air bus agaknye sebab tu luas..tergoda nak makan cheese seketul besar gila dalam flight meal sekali ku tgk ada rennet dalam ramuan..terus bg kat mat saleh sebelah seat ku....suka betul dia...dia tanya,"why u don't want to eat this?" aku kata aku tak makan cheese hahahaahaha....kang byk tanya lak kang...
Perjalanan dari Amsterdam ke Detroit, mengambil masa 8 jam...Tak byk yang aku sempat ambil gmbar di airport Detroit...sebab transit dlm 4 jam je , dan juga VISA check.Beratur cek visa je dah dekat sejam..pastu nak gi amik luggage lagi sebelum tggu next connecting flight ke Lansing...

 

 
Bab cek Visa ni , jgnlah memandai nak snap2 gambar, ade jugak hp korg kena rampas nanti..... diorg akan cek passport,dokumen visa dan juga dokumen perjalanan tambahan.Macam group aku ni ade 5 org( aku, 3 dari Sabah dan 1 dari Sarawak), ade tambahan dokumen J1 iaitu dokumen program government exchange/short course international student.



(gambar dari google)Tunnel ni ade music...dgn pertunjukan cahaya...ralit pulak kitorg sepanjang jalan dlm tunnel ni..nama lain bg tunnel ni : McNamara Singing Tunnel or Light Show Tunnel.Kalau anda tak suka bunyi bising music tunnel ni, ada button kat mana tah, kita boleh silentkan bunyi dan lepas 5 minit, music bersambung semula..(dia budget 5 minit ko yang tak suka bising2 tu dah habis lalu laaa..hahahaha)

ok ni gambar from my hp..malas nak keluarkan DSLR gabak gila tu susah nak simpan balik karang huhuhu



Masa beratur ni kitorg terpisah gak dek beberapa line dan jugak ade yg lmbt sebab pi cari washroom dulu. Salah sorg dari Sabah(muslim, ade title Haji) gi cek visa dulu dan mcm2 soalan ditanya(kitorg yang lain tgk dari jauh)...mcm2 lah diinterview agaknye...rupanye pegawai imigresen tu tanya, buat ape dtg US, berapa lama plan stay sini, ape detail course bla2...pastu Haji ni tunjuk2 kat kitorg, nak bgtahu yang kami dtg satu group..syukur, lepas tu imigresen tak byk tanya dan kejap je disoalnye...yang aku perasan, kalau org belah2 Pakistan/negara muslim belah2 Asia Barat gitu , mcm lama pulak dia tny..byk sgt soklan agaknye...hmm..agaknye diorg ni serik ke 9/11 dulu tapi jgnlah label semua org Islam ni terrorist kan....sampaikan ade student dari Pakistan yang beratur kat belakang aku ckp, ni first time dia dtg utk sambung belajar dan dia bukak serban/turban dia sebab nak elak imigresen byk tanya..sempat lagi dia tny kwn aku lagi sorg " kenapa awk tak bukak tudung, sebab ade kwn2 wanita sy dari Pakistan bukak tudung time imigration check".Kawan aku jwb " tak payah bukak tudung, sebab buat ape kita nak ikutkan diorg, kena korbankan tudung pulak...it's our daily wear".Nanti aku cerita ttg pengalaman seorg doktor veterinar yang jugak peserta kursus sama dgn kami ni,ditahan di airport for a few hours, sebab nama dia Muhammad..kesian sgt dia..



sumber gambar: google

Ok layan gambar escalator kat airport detroit sebelum nak masuk tunnel bermuzik tadi tuh..hehehe...gayat atau tidak, korg kena gak turun/naik escalator ni hokeh....
Jauh berjalan, luas pengalaman...:)

nota; **so sorry..gambar dari simpananku, gmbr escalator yang setinggi 3 tingkat tu,terdelete pulak huhuhu

Kemudian..dari DTW(singkatan nama airport nih..) naik domestic flight ke Lansing, michigan..lebih kurang 40 minit je....untuk ke Lansing.

No comments:

Post a comment