Saturday, 31 December 2016

Final Virtual Runs of 2016 and Happy New Year 2017!

Medal ke 19 : National Heart Day
Suka sangat medal ni..sgt unik!



Medal ke 20: Ninja Run 42km in one month (December 2016)
Medal yang kiut macam Ninja Rantaro!

Friday, 30 December 2016

Medal yang ini tiada edisi Virtual Run/Climb :D

Successful climber!Betapa berdebar-debar memulakan perjalanan dari Timpohon ke Laban Rata, malam nya sebelum tidur berdebar-debar lagi.Esoknye bangun tidur bersiap nak summit, berdebar-debar lagi "adakah aku akan sampai ke puncak?"

Bila dah balik..semua tu rasa mcm mimpi pulak ...rindu!

Cuma succesful climber (berjaya ke puncak) boleh beli medal ni... tunjuk sijil masa nak beli. :)






Wednesday, 28 December 2016

Persediaan Mendaki Gunung Kinabalu

Ok..so details untuk persiapan saya taip di sini ya..ini step yang saya buat.(harap ini post terakhir tentang Gunung Kinabalu hahaha pls move on!)

1.Agent/Pakej/Guide/Porter

Pertama sekali saya book melalui agent. Masa tu bulan Jun lebih kurang...Ada beberapa tarikh saya cadangkan pada awal Disember 2016, semuanya dah fully booked.Kemudian agent mencadangkan tarikh 18 & 19 Disember 2016, kalau lewat lagi susah pula sebab anak-anak nak sekolah, nak kena prep utk diorg pulak... jadi sy pun setuju dan membayar deposit untuk 2 orang.

Detail pakej yang diambil dengan agent:(flight tix, guide , porter & transfer KK-Kinabalu-KK not included)
RM450.00 ( non-sabahan) include:
Penginapan 1 malam di Laban Rata Resthouse(Lemaing Hostel) termasuk 1st day dinner (4-7pm), late supper( 2am) dan 2nd day breakfast ( 7-10am)
Permit
Insurance
Sijil
Transfer Kinabalu Park-Timpohon-Kinabalu Park

Dengarnya kos ni akan naik ke RM480 bagi tahun 2017.....

Guide
RM230.00 ( guide untuk satu group - group saya cuma saya dan suami je heheehhe)...jadi kalau nak jimat, boleh ambil seorang guide untuk 5-6 orang per group.

Porter
Saya tak sure berapa RM per kg, tapi saya dicas RM13/kg ( 9kg x 13 ; RM117.00 untuk 2 orang - pun boleh kurang lagi kalau barang kita tak berat sgt - ini barang 2 orang ye)

Transfer KK-Kinabalu Park-KK
Yang ini sy malas nak pening kepala, sy minta agent carikan transport...(RM150/pax return )
pilihan lain :

i.naik bas RM20-25 one way , dari KK-Kinabalu Park mungkin senang, tapi waktu balik nanti tak ke meroyan kau nak tunggu bas dengan sakit kaki dan penat...(bergantung kepada ketahanan stamina la kot)
ii.sewa kereta : dalam RM100-120 /day - jimat kalau ada group dalam 3-4 orang...pun bergantung kepada stamina si driver yang nak drive....waktu nak balik tu heheehhe ( saya memang tidur je dari Kinabalu Park ke KK sebab dah penat sgt)

Info agent:
Hanz Kembara(saya menggunakan khidmat Hanz : hp 0195385105 SMS/Whatsapp)

Agent lain - yang ditempah oleh rakan
Amanda Omey (FB Amanda Omeychua hp 0197112568)
Nick Mulya (FB Nick Mulya) hp 0136160548

2. Tiket penerbangan

Saya silap percaturan sikit di sini, semasa bulan Jun, harga tiket adalah RM400 return/pax ( Air Asia), jadi saya pulak rasa boleh dapat lebih murah, so saya tunggu lagi(konon tggu promo )...apabila tiba masa sy nak beli tiket pada bulan Ogos, harga telah naik sekali ganda! T_T ( tapi masih murah berbanding Malindo dan MAS,plus cuma AA sahaja ada direct flight JB-KK.....pengajaran ye..grab ur ticket early!)Kalau nak yang free seat, baik beli setahun sebelum tarikh !Rancang awal!

3.Penginapan di KK
Saya ambil budget hotel iaitu sehari sebelum dan sehari selepas ( RM80/night x 2 : RM160.00)

4.Makan minum dan souvenir : yang ini atas kemampuan dan pilihan masing-masing :)
Rasanya saya dan hubby shopping  dalam RM150++ je di sini ( beli kuih cincin, ikan masin,kerepek belinjo, ikan bilis mak kirim kih3..)

5.Stamina
Ini pon of course laaa PALING penting..sebab bila dah sampai laban Rata, semestinya nak sampai puncak kan?Sebelum ni saya dah maklumkan yang sy sepatutnya pergi last year..so persediaan dari segi stamina walaupun ada masa turun naik... lebih kurang begini

-Cycling 45-60 minutes ( 2-3 x seminggu)
-Jogging/run 3x seminggu ( ni lah sebab utama saya join Virtual Run)-kalau tak larat.. jalan pun boleh..3-5km per session
-Daki gunung/bukit berdekatan ( tak semestinya buat kerap tapi untuk ambil feel, macamana nak berlatih bernafas sambil berjalan/hikingdi kawasan yang makin meninggi,kalau rasa larat, bawak beban 3-5kg sekali,sy biasa bawa botol air & dompet je hihihi)

Antara gunung/bukit yang saya sempat jadikan medan training :

Gunung Lambak 510m( ni dekat rumah je, so, boleh pergi seminggu sekali hihik)
Gunung Ledang 1200m
Gunung Datuk 885m
Gunung Angsi 825m

Saya juga teringin nak daki Gunung Nuang tapi, kita hanya merancang, jadikita cuba usahakan tahun hadapan ya?(terbalik namanya ni..org lain daki Nuang dulu baru Kinabalu..hahahahaha)
___________________________________________________________________________

Itinerary perjalanan kami lebih kurang begini lah ye..

Hari 1:17 Disember 2016(Sabtu)
Arrive KK Airport jam 9 pagi, ambil teksi (RM30) ke hotel, tinggal barang di hotel lobby (blkg kaunter reception je huhuhu) , kami jalan2 sekitar sampai jam 12... sebab pihak hotel boleh bagi masuk bilik jam 12 ( sepatutnya check in jam 3 petang).Petang tu rehat, malamnya kami susun balik beg untuk masing-masing dan porter bawa.

Nampak besar(50L)tapi baru 5 kg je beg dalam gambar di bawah... isi masa naik flight ( baju-baju ,kasut extra , head lamps).Dalam beg yang kelabu tu, isi wallet & charger,dan kain baju yang ringan .



Beg yang dibawa
20L untuk saya,35L untuk suami dan 50L untuk barang yang dibawa porter

Isi beg saya(20L)
1.Sweater microfleece x 1
2.Tuala kecil lap peluh
3.Air mineral 500ml x 1
4.100plus 500ml x 1(kedua  -dua air ni tak luak sangat siap boleh bawa esok ke puncak.Minum seteguk je bila rasa haus, bukan 10 teguk,takut nanti pancit terlebih minum air lagi penat)
4.Baju hujan poncho Giant
5.Sepasang stokin extra
6.Sehelai buff
7.Sandwich,kit kat 2 batang dan nasi goreng sebungkus (kit kat tak makan langsung pun! sy makan masa menunggu flight balik di airport hahahahahaha)
8.Ubatan : Yoko-yoko, ubat gastrik utk suami, ubat loya ,Panadol extend dan ubat untuk vertigo-Betaserc ( mmg saya punya dari masa hospitalised dulu- sy spare in case antara kami ada terkena AMS)
Catatan: alhamdulillah saya tidak memerlukan apa2 ubat untuk ditelan sepnajang pendakian kecuali sapu yoko-yoko di betis sahaja, suami terkena AMS tgh malam di Laban Rata dan semasa di Sayat-sayat, beliau ambil ubat vertigo saya.

Gloves, 3 pairs of socks(padded kat hujung jari dan buku lali), buff dan head lamp

Guna plastik ziplock, takde vakum2 pun, keluarkan udara manually hahaha.. pack ikut hari nak pakai.


Isi beg suami(35L)-sama macam saya

Isi beg 50L( 9kg weight)
Winter jacket(light) x 2( better cari yang wtaerproof dan windproof ya..)
Kasut hiking x 1( saya punya hahahaha sebab hujan, sy bawa extra)
DSLR x 1 ( tak guna pun, lain kali tayah bawak..hp dah cukup..ada rezeki boleh beli GoPro, lebih ringan)
2 pasang tshirt lengan pendek x 2(jenis serap peluh, microdry - tshirt lari hihihih)
2 pasang inner lengan panjang (mine)
1 helai hoodie x 2
Tudung x 2 helai
2 pasang stokin panjang dan pendek (stokin panjang sy jadikan calf guard sy)
Seluar hiking x 2
Seluar hiking with fleece lining x 1(mine)
Reachargeable headlamp (Mr DIY) x 2 (RM14.00 .each)
Charger hp x 2
Pakaian dalam
Air 100 plus x 1 botol(terlebih beli hahahaha)

Semua pakai kecuali hiking pants, sebab sy recycle seluar yang sy pakai dari Timpohon ke Laban Rata. Busuk masyam pun busuklah..orang lain pun busuk hahahahaha


Pilihan lain: boleh terus ke Kundasang dan menginap di sana - depend on your choice :)

Hari 2:18 Disember 2016( Ahad)
Bangun jam 4 am, bersiap terus pakai kelengkapan hiking /kasut etc.Jam 5 pagi driver ambil b awak ke Kinabalu park, breakfast di restoran depan Kinabalu Park jam 7.30 am.

8 am meet dengan guide, ambil permit, isi borang, timbang barang untuk porter bawa, simpan barang-barang lain di lobby Sutera Sanctuary Lodge dan sewa hiking pole ( RM10 x2)

Jam 9.15 mula mendaki dari Timpohon ke Laban Rata.
Pakaian semasa mendaki di sini: pakai macam  nak gi jogging je, dengan kasut hiking yang sesuai dan selesa....

Semasa di KM 4.0 saya dah mula pakai sweater sebab hujan dan sejuk.

Jam 1.45 pm tiba di Laban Rata, check in Lemaing Hostel ,rest(berbungkus la dalam selimut!). Jam 4 pm, dinner.Lepas tu di hostel saya masak air & berjaya mandi hahahahahaha...sejuk weiii....Jam 9pm , tidur..tidur dengan memakai kelengkapan pakai untuk mendaki esok pagi kecuali kasut..hahaha jgn la tido pakai kasut lak..( kebanyakan pendaki pakai kasut dalam hostel, jadi kalau boleh bawa spare kain ke sejadah ke untuk lapik solat ye).Jangan lupa cas hp & head lamp.

Hari 3:19 Disember 2016( Isnin) 
Bangun jam 12.30 malam,cuci muka, gosok gigi... bersiap-siap..kalau kau kental boleh lah try mandi kikikiki....

Pakaian :
Hoodie long sleeves microdry, sweater semalam punya, light winter jacket, gloves, buff,stokin pakai 2 lapis (panjang & pendek),seluar hiking with fleece ( memang best, pakai sehelai je cukup..kalau seluar hiking biasa tu kena pakai 2 helai dengan tight/legging sebab nipis..),kasut hiking,Head lamp jgn lupa ya.

Kiranya saya pakai 3 lapis baju. Otw turun matahari dah naik, kita boleh bukak winter jacket dah biasanya ( tapi kalau hujan, masih sejuk lg). Kalau panas dan  terus pakai satu helai  yang tebal..susah pulak nak buka satu tu hahahaha

Jam 1.30 pagi kami dah menunggu di Restoran.
Jam 2 pagi,sarapan.
Jam 2.30 pagi briefing dari guide
Jam 2.45pagi, mula mendaki dari Laban rata ke puncak.
Jam 4.05 pagi , tiba di Sayat-sayat Chekcpoint
Jam 6.00 pagi, tiba di Low's peak
Jam 7.00 pagi, mula turun ke Laban rata
Jam 9.00 pagi, sarapan , jam 10.00 pagi dah cehck out dan menuju ke Timpohon.
Jam 2.00 petang, tiba di Timpohon Gate
Jam 3.00 petang, driver ambil bawa ke KK,
Jam 5.00 petang check in hotel budget (Sri Borneo) di KK, lepas maghrib gi Pasar Filipin(jalan kaki je), untuk makan malam dan kemudian balik ke hotel utk rehat.

Hari 4:20 Disember 2016 (Selasa)
7.30 pagi dah ambil teksi di hadapan hotel menuju ke airport(RM30.00)
10.00 pagi..flight home....

Diharap post ini membantu untuk yang berhasrat mendaki Gunung Kinabalu juga :)




Monday, 26 December 2016

Puncak-puncak Gunung Kinabalu

Ha.....mesti selalu dengar pasal Gunung Kinabalu tapi tak ramai yang tahu Gunung Kinabalu ada banyak puncak. Tapi cuma beberapa puncak sahaja yang dikenali ramai terutama puncak tertinggi Gunung Kinabalu iaitu Low's Peak (4095.2meters).

Ini ialah Low's peak(di belakang suami saya tu).

 Cara nak kenal Low's peak...1)puncak yang paling tinggi dan ada signboard di Low's Peak. 2) puncak yang dikenali dengan ikut je tali putih tu sampai ke puncak ye... 3) puncak yang dituju oleh semua pendaki.

Seterusnya....St.John's Peak.Juga dikenali sebagai Monkey's peak atau Orang Utan's Peak,sebab nampak macam muka monyet/orang utan di salah satu permukaannya.Ketinggiannya adalah 4091m.

Nampak tak puncak seringgit di sebelah kiri :)


Next...South Peak atau dikenali sebagai puncak seringgit..antara puncak yang paling disukai oleh pendaki untuk diambil gambar....kenapa seringgit? sebab gambar puncak ni ada kat duit seringgit yang kertas ( bukan yang kertas licin plastik tu ye).Ketinggiannya adalah 3922m.

Pandangan puncak seringgit dari atas Low's Peak,jam 6 pagi

Melalui sebelah puncak seringgit sebelum turun ke Laban Rata , 7pagi.
 Puncak seterusnya, Donkey's Ears Peak.... yang sekarang dah patah.....ketinggian 4054m.



Ini gambar Donkeys' Ear peak sebelum dan selepas gempa bumi 2015...dari The Star.




Tahukah anda, puncak Donkey's ear peak ni sgt besar sebenarnya???Ini kita nampak dari jauh je ye..skala saiz manusia dengan Donkey's ear peak seperti gambar di bawah...tak silap saya sebelum gempa, sebenarnya ada aktiviti macam wall climbing yang sepatutnya jadi attraction baru di puncak..tapi sebab dah patah, tak jadi lah aktiviti tu...sumber: Landslide blog .

http://blogs.agu.org/landslideblog/2015/06/08/the-mount-kinabalu-rockfall-on-friday/




Kemudian ada Low's Gully..dengan kedalaman lebih 3000m..ini gaung, bukan puncak..betul-betul di belakang signboard Low's Peak...berdiri di sini...rasa ngeri..sebab tu ada pagar dawai supaya kita tak melangkau tebing di sini..bahaya.(semasa entry ni ditulis, sy ingatkan tak ada orang pernah masuk ke Low's Gully, rupanya ada! ada percubaan yang gagal hingga terpaksa diselamatkan helikopter-ekspedisi tahun 1998 di mana para pendait terperangkap 10 hari dalam Low's Gully,ada juga beberapa percubaan yang berjaya pada 2003 ke 2008 kalau tak silap, diketui pendaki Perancis yang sememangnya pakar-pakar canyoning iaitu menuruni gunung dengan tali + berenang dalam kolam/sungai Panataran di hujung Low's Gully).Banyak air terjun dalam Low's Gully dan bahaya kalau hujan lebat sebab air nya akan jadi makin deras.

Boleh rujuk di sini(tapi dalam bahasa Perancis) : Youtube Low's Gully Expedition by Karl Willem

https://www.youtube.com/watch?v=oczK7X3aY_A (ada versi english tapi tak boleh bukak pulak kat pc)

Bayangkan, mereka descend Low's Gully, di mana antara gaung/gully yang paling susah nak dimasuki sebab korang kena daki Gunung Kinabalu dulu! Memang kena pasukan yang mantap dan stamina tinggi!




Puncak-puncak lain...saya tak kenal pasti sebab saya tak study dulu hahahaha...fokus kepada nak mendaki je..gini lah jadinya...mungkinkah ada lain kali untuk saya? just untuk kenalpasti puncak? hahahahaha...

Di bawah ni ada map yang lengkap mengenai kedudukan puncak-puncak Kinabalu yang lain...dari blog PictureofGambar. Ada 11 peaks terkenal semuanya!Namun tak semua berjaya dikenalpasti...sebab cuma 2-3 puncak sahaja yang famous(Low's peak, South Peak , Monkeys' peak & Donkey's ear peak). Puncak-puncak yang tak berjaya saya kenali adalah

Victoria Peak
Alexandra's Peak
St Andrew Peak
Ugly Sister Peak
Tunku Abdurrahman Peak
Oyayubi Iwu Peak.


http://pictureofgambar.blogspot.my/2010/06/peaks-of-mount-kinabalu-sabah-malaysia.html

Ada lagi satu blog yang saya jumpa, bagus juga detailnya tentang puncak -puncak ni..salute! Boleh klik sini... JoeLorenzo. Beliau mengenalpasti hampir kesemua 11 puncak di atas sana ...thumbs up!

Satu lagi blog pun, seronok untuk dibaca... Checheh.com.  Kedua-dua blog i ni ditulis sebelum gempa...dalam blog checeh ni...beliau memaklumkan mereka menginap di Gunting Lagadan, yang mana telah musnah kini ( runtuh) akibat dihempap batu-batu yang sliding dari puncak pada gempa 2015....memang nampak lah asrama Gunting Lagadan yang berwarna hijau dan Panar Laban Hut yang berwarna putih, menyenget hampir menyembah bumi......tapi tak ambil gambar masa tu...kedua - dua hostel ini dekat sikit dengan puncak....

Menurut beliau, ada banyak lagi puncak yang belum dinamakan atau belum diukur..cuma puncak-puncak terkenal sahaja yang biasa dikenali orang ramai....

Menurut Website Sabah Park...ada 23 puncak sebenrnya di atas sana, termasuk puncak yang tidak bernama atau belum diukur...

Peaks of Mount Kinabalu

01Lows Peaks4095.2 M
02Victoria Peaks4090.0 M
03St. Johns Peaks4090.7 M
04Alexandra Peaks3997.5 M
05Kinabalu South Peaks3921.5 M
06King George Peaks4062.6 M
07Mesilau Peaks3801.3 M
08St. Andrews Peaks13295 FT
09West PeaksNA
10Dewall PeaksNA
11No Name Peaks12918 FT
12Noudai PeaksNA
13Tsukushi PeaksNA
14Ugly Sister Peaks13228 FT
15Donkey Ears Peaks13301 FT
16Mushroom PeaksNA
17Tunku Abdul Rahman Peaks12952 FT
18King Edward Peaks13405 FT
19Phallus PeaksNA
20Gully PeaksNA
21Cirque PeakNA
22North Peak12680 FT
23Oyoyubi IwuNA


Ini pula imej dari seorang professional photographer, lebih kurang 2 minggu selepas gempa bumi yang berlaku pada 5 Jun 2015...terasa kerdilnya diri ini....bila tengok gambar ni apetah lagi bila berada di sini...(kredit to : johnlkong.com)

Kredit: http://www.johnlkong.com/summit-trail-above-laban-rata-after-the-quake/#comment-509

 Dan di bawah ini pula semasa laluan baru (Ranau trail)mula dibuka pada Disember 2015...sebelum ini untuk naik ke puncak, tidak ada tangga pun...

Sumber:NST
Ini rupa laluannya semasa trip saya ke sana  :)


Menurut info yang saya baca, puncak batu sebelah kanan sekali itu lah puncak Tunku Abdurrahman :)



Apa pun..dapat berdiri di atas summit plateau Gunung Kinabalu is an honour to me..dan dapat pula pergi berdua dengan suami di sisi....Subhanallah..Alhamdulillah....

Sumber: www.johnlkong.com


Gempa bumi lemah

Sejurus kami balik dari Gunung Kinabalu( to be exact, 2 days after), dikhabarkan berita ini.



Dan sebenarnya semasa gempa bumi lemah ni, ada seorang sahabat juga sedang mendaki..katanya gegaran dirasai semasa mereka dah berada di Sayat-sayat Checkpoint....Alhamdulillah group mereka seramai 25 orang selamat...dan juga group lain-lain yang turut sama mendaki pada masa itu...

Sebenarnya bila berada di puncak, rasa sayangnya nak turun..nak berada lama sikit di atas, tapi sebab guide dah arahkan turun jam 7 pagi supaya kami sempat sarapan dan checkout ( mesti checkout sebelum 10.30 pagi dari hostel di Laban Rata)..maka kuturutkan jua...

Kinabalu..ada rezeki kita bertemu lagi...dah rindu dah ni..(to myself: oh please move on laa hahahahahaha)

Saturday, 24 December 2016

Ranau Trail - Trail baru selepas gempa bumi di Gunung Kinabalu

Bila dah membaca tentang Kinabalu lagi pula dah daki..banyak pula info menarik..makin lama makin banyak saya tertarik untuk membacanya...macamana selepas gempa, Kinabalu ditutup dari Jun hingga November 2015..dan dibuka semula pada 1 Disember 2015. Saya jumpa satu FB Malim Gunung yang memaparkan gambar-gambar pembikinan jalan baru ke puncak (dari Laban Rata ke  puncak)..kerana jalan lama(trail lama telah musnah).Semua barangan ini dibawa oleh porter ke atas..dan menurut guide kami, jalan baru ini dibina oleh pekerja Sutera Sanctuary Lodge dan malim gunung sendiri.

Untuk info juga, beberapa minggu sebelum saya ke sini, ada lagi satu trail telah dibuka iaitu Kota Belud Trail yang lebih mencabar(ada panjat air terjun etc..huhu).

Kredit kepada FB; Refflisia Putih.






Hujan - hujan pun mereka bekerja...syabas!


Memang Gunung Kinabalu macam air terjun bila hujan lebat


Mendaki Kinabalu membuatkan saya mengagumi usaha mereka .Dan  betapa besarnya kuasa Allah bila kita dapat melihat Kinabalu itu sendiri serta berpeluang berada di sana..di puncaknya....

Wednesday, 21 December 2016

Mendaki Gunung Kinabalu 2016 ( Part 2)

Selamat pagi dari puncak Kinabalu
Mendaki Kinabalu Part 1 - klik sini

From my facebook:

Di mana nak mulakan.. agak berkira2 mcmana nak post sbb apa shj gmbr dan kata-kata won't do justice to Gunung Kinabalu. Sgt majestic , 1000 keping gmbr pun x boleh kot nak gmbrkan betapa indahnya ciptaan Allah.

Sy mula dari early supper la kot ye. Tanggal 19/12/2016,jam 12.30mlm kami semua dah bgn(tido dlm jam 8 mlm sblmnya)...bersiap2 ..sblm jam 2pg kebanyakan pendaki dah berada di Restoran Laban Rata. Kemudian bersarapan..dan jam 2.30pg dgr briefing dari guide masing2,seterusnya bertolak ke gate belakang Pendant Hut utk menuju ke puncak(gate ni sentiasa dikunci dan dibuka setiap jam 2pg utk para pendaki yg ada permit shj). Malam sebelum tu lagis emua pendaki admit, berdebar-debar ada yang rasa tak boleh nak tidur. Tapi paksa diri juga tidur(saya lah tu)..orang lain jam 8 malam semua dah berbungkus selimut, saya duk terkebil-kebil lagi layan FB hahaha sebab tak boleh tidur..jam 9 malam kot baru saya tidur. Dapat tidur 3 jam je.
Menunggu sarapan dengan gembiranya! memang sejuk ye..sebab tu pakai gloves!

Sila makan dengan secukupnya untuk tenaga


Memang gelap!


Gelap gelita,mmg berjalan berpandukan cahaya headlamp jelah. Tidak ada rintik hujan, langit tiada awan , nampak bintang-bintang tetapi ada kabus tebal sekeliling kawasan gunung..suhu sejuk (kemudian dpt tahu di Sayat-sayat suhu pg td 8celcius masa kami mendaki)..angin kuat pulak tu.

Guide dah brief,mesti smpi di Sayat-sayat checkpoint sblm jam 5pagi. Kalau lambat..anda akan diarahkan berpatah balik sbb dah melebihi masa. (Pendaki yg berada di puncak mestilah turun selewat-lewatnya jam 7 pg). Saya dan suami smpi di Sayat-sayat jam 4.05 pg. Sebelum Sayat-sayat checkpoint,ada laluan bertali seakan-akan laluan Batu Hampar di Gng Ledang tapi lebih mencabar dgn tiupan angin kencang dan sejuk. Mmg x nmpk apa,guide arahkan pegang tali dan panjat! (Bila time turun tu baru nmpk suasana sbnr area tali tu..kecut perut!) . Hubby mengalami sedikit simptom AMS(altitude mountain sickness-loya,pening,nak muntah) selepas di sini,manakala sy pula mngalami kesejukan melampau dan almost cramp. Mujur juga ada bawa ubat utk ams (betaserc-beli di farmasi),dah standby. Syukur saya tidak pula terkena AMS ni..cuma sejuk sampai menggigil.Utk elakkan cramp,kami teruskan shj berjalan walaupun langkah kecil..do not stop more than 5 min.Jadi kami melangkah juga walaupun babysteps..berhenti setiap 10 langkah selama 1-2saat utk stabilkan pernafasan yg makin lama makin berat. Seolah2 ada org cekik2 kau dan rasa sesak nafas wlupun dah cuba inhale.Siap saya berpaut di lengan hubby sekali sekala bila angin kuat sgt  ( hubby sy kata, beratlah dia nak berjalan bila sy berpaut hahahahaha dahla dia tgh pening).

Ini bukan checkpoint tapi pondok Mountain Torq (untuk via ferrata ), dis ebelah CP Sayat-sayat


Sy berdoa silently agar dpt la ke puncak masa tu ,sbb kalau sy gagal, kenalah tggu lagi 6bln ke setahun kot utk booking. Sebelum ni dah booking tahun 2015 tapi refund sbb gempa bumi. Cuaca baik pg tadi..jadi diri sy shj penghalang ke puncak sekiranya x berjaya sampai.

Akhirnya..selepas mengheret kaki melawan arus angin sejuk dan laju selama 2jam..akhirnya kami dpt menjejakkan kaki ke Low's peak pd jam 6pagi( few days later, sy check FB Kinabalu, suhu kat puncak adalah 3 darjah celcius!)..teringat pula beberapa pendaki Australia pun menggigil2 tahan sejuk sampai merah2 muka..inikan kita orang Asia. Ada remaja perempuan Australia nampak macam tak larat, dipimpin oleh malim gunung tapi berjaya juga dia sampai ke puncak ( diiringi tepukan ahli-ahli keluarganya yang tiba lebih awal).Alhamdulillah..Low's Peak adalah nama bg puncak tertinggi Gunung Kinabalu. Di blkg peak tu ada Low's gully(gaung). The feeling was.... undescribable(ada eh perkataan ni? πŸ˜†)...gembira,sayu,sedih, terharu semua ada. Bg org lain mungkin rasa biasa2 je kot, tp mendaki Gunung Kinabalu yg tersohor paling tinggi di Asia Tenggara,bg sy seolah2 merupakan satu journey kehidupan yg mana semua orang mesti bermula dari bawah...mendaki ke puncak(cita2/impian) walaupun berdikit2, dan bila di puncak,kita masih kena kembali ke bawah(your roots/ingat diri).Tak puas betul berada di atas tu sekejap sangat...nak stay lama-lama tengok-tengok semua orang dah mulai turun, takkan nak tinggal kitorg je atas tu hahaha..dapat kenalpasti South Peak(puncak seringgit), St. John's peak ( monkeys' peak), dan Donkey's Ear peak manakala lain-lain peak saya tak kenal..dan turun baru gigih baca nama-nama peak di Gunung Kinabalu ( ada 6@7 famous peak rasanya).

6 am..sampai ke puncak Low's, dari atas Low's peak ni nampak lah puncak seringgit...

Subhanallah

Gelap lagi ni...sunrise tak berapa nampak, sebab kabus plus sunrise kul 5.30am..kami sampai jam 6pg

Gambar kat sini ade la ambil 5-6 keping, semua blur kecuali yang ini, sebab tangan orang yang tlg ambil tu pun gigil huwaaaa..guide kat bawah masa ni.
Monkey's face peak

Low's gully

Low's gully juga


South peak aka puncak seringgit

Donkey's ear peak...sebelah dah patah...sayu rasanya bila mengenangkan peristiwa gempa bumi
 Seterusnya.. lps puas ambil gmbr untuk kenangan..kami akhirnya turun semula ke Laban Rata jam 7pg, sebelum turun tu berhenti-jalan-berhenti untuk ambil gambar lagi..kejap-kejap toleh belakang, sayang rasa nak tinggalkan puncak Kinabalu.


7 pagi..beransur turun
Just follow the white rope, naik atau turun...
Sejuk..hidung rasa kebas...jadi pakailah buff atau mask..

Belakang tu lah Low's peak yang kami naik tadi...4095.2m

Dengan pendaki dari Perancis, yang fasih berbahasa melayu Indonesia, pakcik Takasaki tak kelihatan..mungkin dia berehat di Laban Rata je
Dah-dah jom turun..kami orang terakhir turun ye.tapi alhamdulillah antara yang terawal sampai bawah
Tak jadi sangat sebab tgn gigil hahahaha

Bangunan di abwah tu lah Bangunan Restoran dan Hostel Laban Rata
Bye-bye Low's peak
Dalam kolam kecil ni ada banyak orang lempar duit syiling...kita tengok je lah

Banyak tanggaaaaaaaa

Waktu naik gelap je kan..dah siang baru nampak

Sini yang mcm seremmm sikit tu

Bongkah batu ni..kesan gempa


Nampak bgnn Laban Rata terus terbayang kopi dan teh o panas...sedapnya!

 Kami sampai  di Laban Rata jam 9 pg, kemas beg,mkn sarapan..dan jam 10pg bertolak ke Timpohon gate semula. Wajib checkout sebelum 10.30am..kalau tak setiaop sejam dikenakan denda RM100.00. Kami tiba di Timpohon jam 2 ptg (selepas hundreds of what seemed of endless stairs!). Maka berakhirlah journey Kinabalu kami.. kini yoko yoko mnjadi teman baik sy minggu ini.sekian.

Bye bye Laban Rata....


Last pose di depan hostel Lemaing