Friday, 31 March 2017

Gunung Lambak Mall

Baru teringat nak cerita betapa sesaknya Gunung Lambak masa hari cuti keputeraan sultan Johor baru - baru ni ( Khamis, 23 Mac 2017),tak pernah lagi sepanjang 2 tahun melambak ni...pusing2 lebih 10 minit cari parking! hahaha...lagi pula di kaki gunung ada kolam renang kanak-kanak dan playghround, jadi mungkin ramai datang utk short getaway di sini...
First time saya terpaksa parking di luar pagar hahahaha




Yang ini group dari JB, dalam 60 orang kot.

Love the lady's t-shirt ..THINK LESS, LIVE MORE







Wednesday, 29 March 2017

Selsema Burung H5N1: Part 3 Operasi Pelupusan Unggas

Copy je dari Fb aci tak..mood malas...hahahaha..masa ni operasi di Kg. Bunut Susu, Pasir Mas pada 13 - 16 Mac 2017.


"Disclaimer: This is my personal fb post. I intend this post as public education. Not to induce panic or scare. Feel free to ask questions,please do not make assumptions. I will try my best to answer your queries."

Demi negara dan rakyat Malaysia tercinta... angker betul tau tangkap ayam n itik mlm2.. anyway tahniah diucapkan kepada DVS Kelantan dan pasukan2 DVS negeri/federal/JPAM/JPS /Polis yang telah turun padang sejak 2 minggu lalu..kami baru turun 2 hari dah lenguh2 sakit badan masuk bowoh rok,masuk reban cari aye itik...dari lepas asar sampai 1pagi. Epik..ketuk rumah org mlm2 tunjuk notis nak lupus unggas.. alhamdulillah semua pemilik beri kerjasama yg baik... hrp x terkejut ye.. bukak pintu mlm2 ada insan2 bercoverall putih dtg rumah πŸ˜„πŸ˜„.. doakan semoga wabak H5N1 segera disekat! It is a good learning experience and an honour to join all of you!

(Di hujung album ni ada pamphlet..sila baca ya)

Doktor haiwan bukan cucuk lembu kambing je tau!

4pm start...briefing di pejabat HQ jam 12 tghari serta bersiap untuk mendengar taklimat dan ambil kelengkapan...

Team kasmi ada 10 orang..masa ni yang lain tgh menyarung Tyvex dispoable suit ni...tebal tau..panas pulak tu...

Berhenti rehat dan solat jam 7.30 malam...sambung balik jam 8.30 malam..


Sampai ke jam 1 pagi! Satu pengalaman baru...tapi bagi petugas-petugas lain ada yang dah 7 hari bertugas begini....chaiyok chaiyok!
Jom baca pamphlet sikit...






Selsema Burung H5N1 Part 2: Apa itu Selsema Burung (Artikel JPV Perak 2005)

Sumber: Veterinar Kelantan

Apa itu selesema burung ?
Selesema burung ialah penyakit berjangkit yang boleh menjejaskan kesihatan dan menyebabkan kematian terutama kepada burung-burung domestik seperti ayam, angsa, itik dan ayam belanda 

What is bird flu?
Bird flu or avian influenza is a highly contagious disease which can cause sickness and death especially in domesticated birds like chickens, geese, ducks and turkeys. 

Apakah yang menyebabkan penyakit ini?
Selesema burung disebabkan oleh virus avian influenza (AI) yang biasanya boleh berjangkit kepada burung, kadang kala kepada babi dan jarang-jarang kepada kuda, anjing laut, ikan paus, manusia dan juga lain-lain binatang. Terdapat banyak jenis subtypes virus AI, misalnya H5N1.

What causes it?
Bird flu is caused by avian influenza (AI) virus which normally only infects birds, less commonly pigs and rarely horses, seals, whales, humans and other animals. There are many subtypes of AI virus.

Dari mana datangnya virus ini?
Virus ini telah wujud lebih dari se abad yang lalu dan wujud secara semulajadi dikalangan burung-burung liar yang selalunya tidak mengalami penyakit kesan dari virus tersebut

Where did the virus come from?
The avian influenza virus has been around for over a century and occurs naturally among wild birds which usually do not get sick from it. 

Kenapa ketika ini selesema burung membimbangkan?
Subtype H5N1 yang mula-mula dikesan pada tahun 1997 tersebar dikalangan burung-burung di seluruh dunia pada masa kini. Semenjak 2003 ianya telah merebak di Negara-negara Asia dan Eropah yang menyebabkan kadar kematian yang tinggi pada ayam itik dan burung liar. Lebih 200 juta ekor ayam itik dan burung liar telah mati atau dibunuh disebabkan oleh virus ini semenjak tahun 1997. Virus H5N1 juga boleh berjangkit kepada manusia dalam keadaan tertentu

Why is bird flu of concern now?
The subtype H5N1 currently circulating among birds worldwide was first detected in 1997. Since 2003 has spread among many countries in Asia and Europe causing heavy mortalities in poultry flocks and wild birds. Over 200 million poultry and birds have died or were killed since 1997 due to this virus. The H5N1 virus is also capable of causing disease in humans under certain circumstances.

Dimanakah H5N1 telah dilaporkan?
Virus H5N1 telah dilaporkan di beberapa Negara tetapi pada masa ini aktif di China, Cambodia, Laos, Vietnam, Thailand, Indonesia, Kazakhstan, Mongolia, Russia, Turkey, Romania dan lain-lain negara

Where has H5N1 been reported?
H5N1 virus has been reported in several countries but currently active in China, Cambodia, Laos, Vietnam, Thailand, Indonesia, Kazakhstan, Mongolia, Russia, Turkey, Romania and other countries.
 
Adakah penyakit selesema burung di Malaysia?
Malaysia bebas dari penyakit selesema burung sehingga Ogos 2004 apabila kes pertama dikesan di Kelantan. Penyakit ini telah berjaya di benteras dengan segera dan Malaysia diiktiraf bebas dari penyakit ini pada 5 Januari 2005. Kes terpencil sekali lagi dilaporkan kira-kira satu tahun kemudian di Kuala Lumpur yang sedang dibasmikan.

Is there bird flu in Malaysia?
Malaysia has been free from bird flu until August 2004 when cases were detected for the first time, in Kelantan. The disease was promptly eradicated and Malaysia’s disease-free status was reinstated on 5 January 2005. Isolated cases are again reported exactly one year later, in Kuala Lumpur which is being eradicated.

Apakah tanda-tanda penyakit selesema burung pada unggas?
· Murung dan kurang selera
· Batuk, bersin dan lelehan dari hidung
· Bengkak di kepala, balung, pial dan kaki
· Balung, pial dan kaki berubah warna kepada ungu
· Cirit berwarna kehijauan
· Pengeluaran telur jatuh
· Dalam kes yang teruk kematian mengejut berlaku dan kadar kematian tinggi 

What are the symptoms of bird flu in birds?
· Depression and lack of appetite
· Coughing, sneezing and nasal discharge
· Swelling of head, comb, wattles and eyelids
· Purple discoloration of comb, wattles and legs
· Greenish diarrhea
· Drop in egg production
· Sudden death and high mortality in severe cases

Bagaimana penyakit ini merebak?
· Burung hijrah
· Pergerakan unggas yang terjangkit.

How does the disease spread?
· Migratory birds
· Movement of infected birds

Bagaimana unggas mendapat jangkitan?
Virus terdapat dalam najis, air liur dan lelehan dari hidung unggas yang terjangkit. Unggas boleh dijangkiti apabila tersentuh dengan benda-benda ini, dengan unggas yang mati, makanan, air, peralatan, kenderaan dan lain-lain benda yang tercemar.

How do birds get infected?
Virus is shed in feces, saliva and nasal secretions of infected birds. Birds get infected when they come into contact with these, with dead birds and with contaminated feed and water, equipments, vehicles and other objects.

Apakah risiko jangkitan berlaku kepada manusia?
Virus avian influenza biasanya tidak akan menjangkiti manusia tetapi orang boleh terjangkit apabila sentiasa bersentuhan rapat dengan unggas terjangkit dan najisnya. Hanya 140 kes yang dilaporkan pada manusia, kebanyakkannya di Asia Tenggara (Vietnam, Thailand, Indonesia, Cambodia dan China) dengan 70 kematian, walaupun jangkitan ini tersebar luas pada unggas dan burung liar.

What is the risk of infection in humans?
Avian influenza viruses do not usually infect humans but people can contract the disease through close contact with infected poultry and the feces. Only 140 human cases reported, mostly in South East Asia (Vietnam, Thailand, Indonesia, Cambodia and China) with over 70 deaths, despite widespread outbreaks in poultry and wild birds. 

Siapakah yang berisiko?
Orang-orang yang bekerja dikalangan burung dan ayam itik, di rumah sembelih dan yang mengendali daging mentah dan baja (najis ayam) menghadapi risiko jangkitan. Langkah-langkah pencegahan ialah:
· Guna pakaian perlindungan yang lengkap (sarung tangan, gogal, kasut but, topeng, cover-all)
· Sentiasa membasuh tangan
· Kendali daging mentah dan produk dengan bersih

Who are at risk?
People working with birds and poultry flocks, in slaughter house and those handling raw meat and manure are at risk. Necessary precautions should be taken at all times.
· Use of protective attire (gloves, goggles, boots, mask, cover-all)
· Washing hands frequently
· Hygienic handling of raw meat and products

Adakah daging ayam selamat untuk dimakan?
Daging ayam itik dan telur yang dikeluarkan secara komersial di Negara ini adalah selamat untuk dimakan. Kes yang terjadi di Negara kita adalah terhad kepada ayam yang lepas bebas. Malah tidak ada bukti bahawa dengan memakan daging ayam itik dan telur boleh menyebabkan penyakit selesema burung, namun adalah wajar daging dan telur dimasak secukupnya. Produk mentah perlu dikendalikan secara bersih terutama di tempat berlakunya wabak. 

Is chicken meat is safe to eat?
Poultry meat and eggs produced commercially in the country are safe for consumption as both outbreaks in the country are localized and restricted to free roaming chicken. There is also no evidence that consumption of poultry meat and eggs can cause bird flu, however it is advisable to always cook meat and eggs properly. Hygienic handling of raw products is important in places where outbreaks occur.

Apakah yang dilakukan oleh kerajaan kita?
Semenjak akhir tahun 2003, disebabkan ancaman dari burung hijrah dan penyeludupan di sempadan , survelan di Negara kita diperhebatkan untuk mengesan dan membasmi virus secepat mungkin. Kawalan sempadan dan pemeriksaan veterinar di pintu masuk diperkukuhkan

What is our government doing?
Since late 2003, due to threat from migratory birds and smuggling across the borders, surveillance in the country was enhanced to detect and eradicate the virus quickly. Border control and veterinary checks at entry points have been strengthened.

Apakah yang dilakukan oleh Jabatan Perkhidmatan Haiwan (JPH)?
Selain dari memperketatkan pintu-pintu masuk negara, strategi kawalan penyakit ialah untuk mengesan virus AI dengan cepat dan mengambil tindakan segera untuk membasmi jangkitan dan mencegah wabak. Langkah-langkah yang diambil untuk mengesan virus ialah:
· Survelan klinikal dan virologikal di ladang-ladang ayam, itik, puyuh dan lain-lain ladang, burung yang diimport, kedai haiwan kesayangan, burung hijrah, zoo, aviary, ayam kampong, ayam sabung, kawasan sempadan, pasar, rumah sembelih dan lain-lain
· Sampel diambil secara berkala di semua premis ini untuk ujian di makmal
· Kadar kematian lebih dari 3% wajib dilaporkan ke JPH
· Larangan import dari Negara yang dijangkiti
· Siasatan serta merta jika ada laporan kematian pada unggas

What is Department of Veterinary Services (DVS) doing?
In addition to tightening the entry points, the strategy is to detect the AI virus quickly once it enters the susceptible bird populations in the country so that immediate actions are taken to eradicate and to stop spread of disease. Steps taken to detect virus:
· Clinical and virology surveillance in chicken, duck, quail and other farms, imported birds, pet shops, migratory birds, zoo, aviaries, village chicken, fighting cocks, border areas, wet markets, slaughter houses and etc.
· Samples are taken at regular intervals at all these premises for laboratory testing
· Compulsory reporting to DVS of mortalities of >3% by farmers and others
· Prohibition of imports from infected countries
· Immediate investigation of reports of deaths in birds

Apakah yang harus dilakukan oleh penternak ayam itik dan lain-lain premis unggas di dalam mencegah jangkitan?
· Kebersihan dan biosekuriti ladang sangat penting
· Penggunaan jaring kalis burung di bangsal ayam itik supaya burung liar tidak dapat masuk ke bangsal
· Beli stok ayam itik dari sumber yang boleh dipercayai

What should poultry farms and other bird premises do to prevent infection?
· Cleanliness, hygiene and biosecurity in farms are very important
· Use of bird-proof nets in poultry houses to keep wild birds away from poultry
· Buy poultry stocks from reliable sources

Apakah yang perlu saya lakukan sebagai seorang awam untuk membantu ?
· Lapor serta merta kepada JPH jika terdapat unggas yang sakit atau mati
· Jangan melupus sendiri unggas atau ayamitik yang mati
· Jangan memberi makanan kepada burung-burung liar
· Jangan impot atau membawa burung, daging ayam itik atau baja tanpa kebenaran dari pihak JPH
· Jangan membeli atau membawa balik burung haiwan kesayangan ke rumah tanpa pemeriksaan dari doktor veterinar
· Jika burung haiwan kesayangan anda sakit sila bawa ke doktor veterinar serta merta
· Jika iannya menunjukkan tanda-tanda penyakit seperti yang disebutkan diatas sila lapor ke JPH
· Lapor ke JPH jika anda mengetahui berkenaan penyeludupan burung atau daging secara haram
· Jangan menyertai pertandingan ayam laga atau apa-apa pertandingan burung yang haram
· Lapor ke JPH jika anda mengetahui berkenaan pertandingan ayam laga

What can I do as a public to help?
· Report to DVS immediately about sick or dead poultry or wild birds you come across
· Do not dispose dead birds or poultry yourself
· Do not feed stray/wild birds
· Do not import or transport birds, poultry meat or manure without DVS approval
· Do not buy or take home pet birds without having them examined by a vet
· If your pet bird is sick take it to the vet immediately
· If it shows the symptoms mentioned above report to DVS
· Report to DVS about illegally imported birds or meat you know of
· Do not participate in cock fighting or unauthorized bird competitions
· Report to DVS if you come across cock fighting competition

Rujukan lain:

 
 

Monday, 27 March 2017

Selsema Burung H5N1 Part 1:Kenyataan Media 9 Mac 2017

Saja update kat sini sebab, pernah jadi team operasi Selsema Burung selama 4 hari di Kelantan... 13 - 16 Mac. Banyak ilmu baru dipelajari tentang Selsema Burung....

KENYATAAN MEDIA BERHUBUNG KEJADIAN SELESEMA BURUNG (AVIAN INFLUENZA) H5N1 DI TUNJUNG, KOTA BHARU, KELANTAN

9 MAC 2017

Pihak Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) mengesahkan penyakit Selesema Burung (Highly Pathogenic Avian Influenza) H5N1 telah disahkan berlaku di Kg Pulau Tebu, Tunjung, Kota Bharu, Kelantan. Pengesahan telah dibuat oleh Institut Penyelidikan Veterinar (VRI), Ipoh menggunakan teknik Real-Time Polymerase Chain Reaction.

Kejadian melibatkan ayam kampong di mana 15 ekor daripada 26 ekor ayam telah dilaporkan mati. Tindakan yang telah dan sedang dilaksanakan oleh pihak DVS bagi membendung penyakit dari merebak dan seterusnya membasmi penyakit ini termasuk;

1. Menakai dan melupuskan semua unggas di sekitar 1 km radius dari Kg Pulau Tebu (Zon Jangkitan) dan menyuci hama premis terlibat,

2. Menjalankan pemantauan (survelan), pemeriksaan unggas dan persampelan di 1km hingga 10 km radius dari Kg Pulau Tebu (Zon Pemantauan/Survelan); dan

3. Mengawal pemindahan unggas keluar dari Zon Pemantauan (Survelan).
Operasi pelupusan di dalam zon jangkitan telah selesai dijalankan pada 8 Mac 2017 di mana bilangan yang dilupuskan adalah sebanyak 227 ternakan unggas dan 253 biji telur. Walau bagaimanapun, pihak DVS masih lagi membuat pemantauan bagi mengesan saki baki unggas yang masih ada untuk tujuan pelupusan.
DVS mengesahkan bahawa keadaan wabak adalah terkawal dan jangkitan hanya terbatas pada ternakan ayam kampong di Kg Pulau Tebu dan tiada ladang ayam komersil yang terlibat. Pemindahan keluar unggas dari zon pemantuan (survelan) juga sedang dipantau dan terkawal. Oleh itu, ayam-ayam yang dipasarkan adalah selamat untuk dimakan.

Di samping itu, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia juga telah menjalankan siasatan di zon jangkitan dan tiada berlaku penularan wabak kepada manusia.

Sumber: DVS Malaysia

Friday, 24 March 2017

Kluang Creative!

Kebetulan ada urusan sekitar sini 2 malam lepas( bayar duit kereta di Ambank )..dan...alang-alang meh la bawak anak-anak ke 3d art di Kluang Creative Street beakang Ambank ni. Sejak dibuka 2015, ni baru 2kali kami ke sini..memang dah makin byk lukisan-lukisan kreatif di dinding-dinding di sini.














Tuesday, 21 March 2017

Gunung / Bukit di Negeri Sembilan

Untuk mengelakkan post blog kosong sementara menunggu saya menaip, jom kita layan list gunung - gunung dan bukit di Negeri Sembilan dulu :)

Gunung

1.Gunung Angsi ( 825 meter,/2702kaki) - boleh dilalui dari Ulu Bendul(6 km sehala) atau Bukit Putus yang lebih dekat jaraknya 4km sehala.
2.Gunung Datuk ( 885 meter /2900 kaki)
3.Gunung Berembun(1014 meter/3326kaki)
4.Gunung Telapak Buruk ( 1193 meter)
5.Gunung Rembau ( 884 meter)
6.Gunung Besar Hantu( 1461 meter/ 4794 kaki)
7.Gunung Tampin ( 764 meter)

Pemandangan dari CP Waterfall View di Gunung Angsi(sumber: Mendaki Gunung Angsi)

Plane crash site view di Gunung Telapak Buruk .Sumber( Geohikers)

Plane crash memoir in Gunung Telapak Buruk (sumber: Mchikers)

Gunung Datuk yang ohsem! ( Sumber: Mendaki Gunung Datuk)

Bukit

1.Bukit Galla (613meter)
2.Bukit Bintongan(550 m)
3.Bukit Batu Putih ( 396 meter)

Trek Bukit Galla ( Sumebr: Mc Hiker)


Antara kesemua gunung/bukit ini, saya baru berjaya menjejak kaki di dua gunung sahaja iaitu Gunung Datuk dan Gunung Angsi :).Semoga ada rezeki menjejak kaki di gunung/bukit selebihnya.

Bukit Batu Putih, Tanjung Tuan, Port Dickson ( sumber : sini.com.my )

Wednesday, 8 March 2017

Kegunaan hiking pole @ tongkat hiking

Penggunaan tongkat hiking atau hiking pole merupakan salah satu option bagi pendaki...tak semestinya orang yang sakit kaki sahaja menggunakannya....jom baca!

Saya dan hiking pole yang disewa di kaki gunung Kinabalu ( RM10 untuk kegunaan 2 hari)


Perkongsian dari post saudara Shah Redza di page HACAM ( hiking and camping around malaysia)

Hiking pole dan hiking stick ada pelbagai guna. Ia multi functional untuk keadaan tertentu dan kecemasan. Sebahagian dari kegunaan saya share di bawah..

1. Untuk membantu imbangan badan bila hiking. Kesan Tripod walking pole dapat memberi lebih stability. (Sebagai kaki ketiga)

2. Untuk menguji kedalaman sesuatu tempat..seperti sungai, paya dan lubang. Ia juga dapat memberi gambaran tanah; tanah lembut, keras atau sebagai nya sebelum dipijak.

3. Boleh digunakan sebagai mono pole untuk perlindungan sementara bersama poncho, fly atau groundsheet.


4. Boleh di gunakan sebagai 'splinter' first aid jika perlu stabilkan luka seperti patah dan sebagainya.


5. Sebagai leverage tool bila mendaki atau turun dari tempat curam. Walking pole dapat mengambil tekanan atau pressure dari kaki atau lutut ketika mendaki.


6. Sebagai alat perlindungan memberi jarak dari binatang liar dan hiker. Ini dapat memberi sedikit jarak selamat dan jika perlu ia boleh dijadikan senjata untuk memukul sementara.


7. Sebagai alat untuk mengambil benda tinggi seperti buah buahan, sarang burung dll di dalam situasi kecemasan. 


8. Alat untuk menyangkuk barangan tinggi dari tanah.


9. Menarik rakan atau barang yang jatuh didalam lubang atau semak. *walking pole tidak sesuai untuk keadaan ini. Walking stick yang keras lebih sesuai digunakan.


Pelbagai jenis handle(pemegang)

Pelbagai jenis body dan locking system , yang ada klip di luar tu external locking system, yang tak ada klip tu, internal /telescopic locking system.
Gambar menunjukkan jenis lipatan/ adjustment tongkat. Kiri : tongkat boleh lipat dan biasanya boleh digunakan untuk memasang khemah atau fly juga. Tengah: Tongkat telescopic 2-piece, sesuai untuk diisi/disimpan dalam beg hiking bila tidak digunakan.Kanan: 3-piece hiking pole, lebih compact, mudah dibawa, dan paling lazim digunakan. Rujukan: Outdoorgearlab
Kadangkala ada masanya kita mungkin memerlukan 2 tongkat sekaligus
Gambar hiasan:semasa di Gunung Nuang, saya dapati tongkat sy amat berguna bila merentasi sungai walaupun sungai tu cetek je.
Pelbagai saiz basket.Sumber: Outdoorgearlab
Sebagai tiang fly/khemah ( jimat tak payah bawa lebih tiang).Sumber: Outdoorgearlab.
Bahagian-bahagian pada tongkat.Sumber: Keenfit

______________________________________________________________

Tambahan dari saya, tongkat hiking ni ada 2 jenis iaitu hiking/trekking pole dan hiking stick. (rujukan : Adventure buddies)

Hiking/trekking pole(sesuai digunakan di gunung ganang dan bukit)
1.Biasanya terbahagi kepada 3 section samada teleskopik atau boleh lipat.
2.Ada basket dan basket boleh ditukar mengikut keadaan semasa ( snow basket,sand basket etc),basket boleh dibuka sekiranya tak mahu guna.
3.Ketinggian boleh diubah/dilaras.
4.Biasanye mengandungi carbide di hujung untuk digunakan di tanah/ais/salji/bukan batuan tar.
5.Juga mempunyai rubber tips yang boleh dibuka. Rubber tip boleh diguna sekiranya kita sakit kaki dan ingin menggunakan tongkat ini sebagai healing support.Terdapat juga tongkat yang boleh dibeli dengan pelbagai jenis rubber tips.
6. Strap system biasanya bertali untuk elakkan tongkat jatuh/terlepas
7.Cara penggunaan: tongkat diletakkan di hadapan semasa berjalan.

Hikingstick/walking stick( digunakan di permukaan rata dan tidak terlalu curam seperti jungle trekking)
1.Terbahagi kepada 2 @3 section, boleh lipat.
2.Lightweight tetapi ketinggian biasanya tak boleh laras.
3.Mempunyai padded strap system untuk keselesaan pengguna.
4.Mempunyai rubber tips.
5.Cara penggunaan: tongkat diletakkan di satu angle biasanya ke tepi dan belakang 

Harga
Harga hiking pole bergantung kepada jenama, kalau jenama tu popular dan branded(terbukti tahan lama dan lasak), sediakan budget RM100-200 ke atas. Namun di online banyak hiking pole buatan Korea dan China yang agak murah iaitu RM20 - RM50. Kalau untuk kegunaan kerap tetapi bukan hardcore macam saya, boleh la beli berpatutan dengan budget anda (saya ada 2 tongkat saya beli online, satu brand Gelert RM29.90 dan lagi satu beli di Lazada -jenis antishock absorber, RM39)....pastikan  jaga elok2, bersihkan selepas digunakan supaya tak cepat rosak ya.

Sunday, 5 March 2017

Professor Cendol, Ayer Itam

Alang-alang berdekatan dengan pejabat saya, maka semalam saya dan kawan-kawan pergilah menjenguk kedai makan Professor Cendol yang dikatakan viral. Kenapa viral?

Sebab bila kita makan di situ, kita bayar sekali je, boleh tambah lagi secara percuma. Menarik kan?Semoga tuan kedai dimurahkan rezeki.

Tak silap saya, masa kami pergi semalam, kedai ni baru beroperasi 4 hari cam tu....Masa kami sampai pun orang dah ramai, konsep dia, bayar dahulu, ambil resit, kemudian pergi ke booth makanan yang kita nak(beratur)-konsep layan diri. Menarik! Kami order 4 mangkuk cendol, 2 mangkuk laksa, 1 rojak buah dan 2 rojak pasembur. Lepas makan semua ni pun dah cukup kenyang..itupun saya refill sepinggan pasembur semula untuk makan dengan kawan-kawan yang tak order pasembur....Menu dia boleh tahan dari segi rasa, sedap jugalah tapi cuma ada ..

Cendol (RM2)
Nasi goreng( RM4)
Rojak Buah (RM3)
Rojak pasembur (RM4)
Laksa( RM4)

Yang jadi nilai tambah di sini, " tambah percuma,layan sampai kenyang". Rupanya kedai ni adalah cawangan ke14 yang dibuka di seluruh negara. Kalau baca di blog-blog, kedai pertama mereka dibuka di Perak. Kalau orang yang selera besar, mungkin larat kot tambah 2-3 kali... kena la ambil sendiri(self service) pi beratur ambil refill :).

Note: opea air concept, jadi jangan harap ada aircond mcm kafe Secret Recipe pulak ye... apa pun, time spent with friends are definitely time well spent!

Gambar cawangan di Ipoh .Kredit: Denai.my
Gambar di bawah diambil dari FB Professor Cendol .




Saturday, 4 March 2017

Kuching..di hati ku



Kuching, will always be dear to my heart...eh tapi semua tempat lah always dear to my heart...Cameron Highland, KK..Kuantan ke, Terengganu ke hahahaha .. menjinakkan diri ke dunia hiker menjadikan saya lebih menghargai sesuatu tempat..sebab kenangan tercipta di situ kan..lagi lah kalau tempat yang kita pernah jejak semasa kecil..nostalgia gitu.

Datang sini..teringat zaman kecil dulu sebab saya anak perantau. Tugas arwah abah sebagai tentera memerlukan kami sentiasa bergerak berpindah randah. Dari menaiki trak /land rover/ kapal terbang Charlie/Ferri Malaysia sehingga lah dapat merasa menaiki MAS menggunakan tiket waran. Semua itu sebelum saya berusia 13 tahun.

Oleh kerana datang semata-mata nak jejak Santubong, maka, selepas pendakian, kami berehat dan berjalan-jalan sekitar Waterfront sahaja. Kemudian semasa nak bertolak ke airport, sahabat suami saya menawarkan diri utk menghantar kami, sempat singgah di pasar Satok. Insya allah, ada rezeki, bertamu lagi ke sini....teringin nak pergi tengok sekolah lama di Kem Penrissen :).Ada rezeki lagi, maybe boleh jejak Labuan, lawat sekolah lama di sana juga hehehehe....

Siapa paling comel... kami ke kucing? Eh masuk bandar pun pakai hiking shoes? Key point adalah..jimat luggage hahahaha kalao boleh, jgn simpan kasut dalam beg nanti berat. ^_^


Laksa Sarawak

Nasi goreng tsunami..macam2 nama ye

Di airport...nampak Gunung Serapi di sebelah kiri, Gunung Santubong sebelah kanan...( not in picture)

View sebelah kiri lobi airport