Saturday, 25 January 2014

Thailand Day 2:Korat @ Farm Chok Chai-Lunch At Bum Bandhan Cafe - Honey Factory - First Hotel Bangkok

Hari Kedua:Ready for main purpose of this visit...melawat @ lawatan kerja ke Farm Chok Chai, antara ladang lembu yang sgt2 advance dan maju di rantau Asia Tenggara....kiranya mcm sesi perkongsian ilmu dan juga sesi pembelajaran pendek dgn diorg....

 Farm Chokchai

Ditubuhkan pada tahun 1957 oleh Mr Chok Chai, seorang pemuda yang bercita2 nak jadi koboi masa kecik...wah memang tercapai cita2 nya...tak silap aku, ladang Chok Chai ni ada 10 ribu ekor lembu pada satu2 masa...main product mereka, susu dan produk keluaran tenusu mcm aiskrim jenama Umm...milk! (atau klik sini utk review dari sorg blogger yang aku jumpa)dan dadih.Dan juga ada agrotourism (boleh belajar perah susu lembu, dan juga membuat aiskrim dan dadih,juga ada tapak perkhemahan kanak2/dewasa utk program sekolah/pejabat )di sini...memang genius Dr Chok Chai(skrg kata staf beliau, dah ada title Dr...amik Ph D kot..)..anyway, leh rujuk website diorg kalau nak maklumat lanjut yeah...www.farmchokchai.com

 
Pandangan depan hotel Pak Chong


Me & Kak normah..sekarang kak normah dah pindah negeri lain..miss her..huhuhu

peminat hello kitty nih..

pertama kali pecahkan duit kat kedai runcit di stesen minyak...beli bendalah ni..

Geng berjimba...jimba berilmu ye...bukan kosong je..byk ilmu dapat dlm trip nih...

With Awi and Amy..eh silap..Awi ( kanan) dan Sabri ( kiri - kawan Awi...Sabri ni murid sekolah tahfiz tau)

Lembu-lembu tenusu di Chok Chai..



Sesi taklimat oleh Manager Chok Chai Farm


Bersama Cowgirl Thailand..

Ramai peserta lelaki yang tumpukan perhatian kepada aweks ini lebih daripada lembu hehehe..


Demo milking...

Selepas sesi taklimat dan demo...kami dibawa ke animal show yang juga merupakan salah satu aktiviti yang ada di ChokCHai Farm, sebagai sebuah ladang Agrotourism...

Cowboy show

Truly land of smile...diorg ni manis2 wajahnye










Ada banyak lagi gambar..tak larat mak nak haplod...

Bumbandhan cafe
Makan tengahari di sini..tak sure daerah mana, yang aku tau, otw dari Korat ke Bangkok...marvellous sungguh lauk2 dia..kafe milik owner muslim Thai...

 Honey factory


Kilang menternak lebah dan memproses hasil lebah iaitu madu...ada mcm2 produk termasuk lebah asli, susu lebah, balm duri lebah, sabun muka dari madu, sabun badan, serbuk dari susu lebah etc...aku beli sabun muka je tiga ketui nak kasi mama, mak mertua dan my sis, Ultramama yang dah tak aktif berblog itu..hua hua....aku tak beli madu asli/madu, sebab kalau benda yang kita boleh jumpa kat Malaysia, bagi aku tak yah beli kot...sama je kan....

 

Bersambung..adess...bilalah nak abis nih hehehe..tungguuuuuu!


No comments:

Post a comment