Saturday, 29 October 2016

Our Deepavali weekend :)

Anak-anak la paling gembira bila cuti sekolah. Anak-anak saya dan aktiviti air tidak dapat dipisahkan..... meratib "nak kolam nak kolam nak kolam" selagi tak dibawak pegi. Mama dia tengok2 diorg dari tepi kolam sambil makan karipap dan lepat pisang hahahahaha...

Murah sahaja RM4.50/kid admission....berendam la lama mana yang larat..sampai petang pun takpe...tapi biasanya kami spend sejam je kat sini.

Kids pool...cetek je...kalau adult pool, paling cetek 1.2 m,paling dalam, 2 m.



Gambar terbalik pulak..malas nak susun ah...lokasi : Taman Kluang Barat...stadium sebelah kanan, kolam sebelah kiri ya...landmark dia..masuk je gerbang Kluang Barat, jln terus, sampai nampak bgnn sekolah, belok ke kiri jalan....terus nampak bangunan ni...mudah..


Wednesday, 26 October 2016

Mari Belajar Kamus Lari

Artikel dari Website Dunia Lari.Boleh faham kot..bahasa Indonesia nya tak sesukar mana..kalau masa masuk kelas translation di PTS dulu naik pening kepala bila diberi novel bahasa  indonesia pekat untuk diterjemah..hahaha

Mereka yang baru saja mulai menekuni olahraga ini mungkin sering mendengar kata-kata dan frasa dilontarkan oleh pelari lain, yang terdengar asing di telinga kita. Berikut adalah beberapa istilah yang acap kali digunakan oleh pelari.

Pace: Merujuk secara tidak langsung pada kecepatan lari seseorang dan seringkali digunakan untuk menerangkan durasi waktu dalam mencapai satu kilometer. Seorang pelari yang memiliki pace 5 berarti ia membutuhkan waktu 5 menit untuk berlari sejauh satu kilometer. Race Pace berarti kecepatan yang diharapkan dapat dipertahankan oleh seorang pelari untuk suatu lomba. Contohnya, “Pace maraton saya adalah 4:45 (empat jam dan 45 menit).”

400m: Satu putaran lap di lapangan track (dengan standar ukuran resmi)

Mil: 1,609 meter (sekitar empat putaran lap). 1,500m umumnya disebut “metric mile.”

5K: Jarak lomba terpendek yang umumnya dilombakan.

10K: Salah satu jarak lomba yang paling populer.

Half-marathon: 21.1K.

Marathon: 42.2K.
(komen saya:bila kita nak masuk event lari, kalau kita tak lari jarak 42.2km..jangan sebut kita masuk marathon ye..kalau 5km...7km..10km..11km dan sebagainya di bawah 21.1 km ,itu namanya cuma lari(run/running event)

Ultramarathon: Lomba lari dengan jarak melebihi jarak maraton. Jarak yang umum dilombakan adalah 50K, 80K, 100K dan 100 mil (161K). Ultrarunners atau pelari ultra adalah sebutkan untuk mereka yang berlomba di ajang ini.

Sumber: http://running-my.blogspot.my
Tapering: Menurunkan volume latihan sebelum lomba guna memberikan tubuh kesempatan untuk memulihkan diri sebelum hari lomba.

Carbo-loading: Mengkonsumsi karbohidrat dalam jumlah banyak di hari-hari menjelang lomba, khususnya maraton, untuk memaksimalkan performa.

Hitting the wall (sering juga disebut bonking atau ‘bonk’): Istilah ini menggambarkan keadaan dalam lomba lari dimana seorang pelari mendadak merasa lemas karena tubuh kekurangan bahan bakar sebagai energi. The wall adalah sesuatu yang dihindari oleh semua pelari, terutama pelari maraton.

Bib: Kertas yang dicantumkan di kaos pelari. Pada Bib umumnya tertera nomor pelari, nama pelari, timing chip untuk merekam waktu yang dihabiskan pelari dari garis start sampai garis finish, dan identitas kontak darurat.

Corral: Pemisahan pelari berdasarkan perkiraan waktu mereka akan mencapai garis finish. Pelari yang lebih cepat ditempatkan pada corral yang dekat dengan garis start.


Chip time: Waktu bersih (net) yang dihabiskan pelari dari titik start sampai titik finish. Pada lomba besar dengan puluhan ribu peserta, terkadang dibutuhkan waktu lama dari tempat pelari berdiri untuk mencapai titik start. Waktu ekstra ini tidak akan dihitung ke dalam hasil catatan waktu pelari karena timing chip baru akan mulai merekam waktu di saat kaki pelari melewati titik start.


Gun time: Waktu total yang dihabiskan pelari dari tempat ia berdiri (saat pistol start ditembakkan atau bendera start dikibarkan) sampai mencapai garis finish. Bagi pelari yang berada dalam corral bagian belakang, hasil gun time seringkali lebih lama dibanding chip time. Gun time adalah hasil resmi yang digunakan untuk menentukan pemenang lomba lari.

Splits: Merujuk pada waktu yang dibutuhkan untuk berlari suatu jarak dalam lomba, seringkali menggunakan satuan kilometer atau mil. Contohnya, “Saya berlari jarak 5K dalam 25 menit. Splits kilometer saya adalah 5:20-5:10-5:00-4:50-4:40.” 5:20 adalah lima menit dan 20 detik yang dibutuhkan pelari untuk mencapai kilometer pertama. 5:10 adalah lima menit dan 10 detik bagi ia untuk mencapai kilometer kedua, dan seterusnya.

Positive, even dan negative split: Merujuk pada saat pelari berlari di paruh kedua dari suatu lomba secara lebih lambat (positive), sama persis (even), atau lebih cepat (negative) dari paruh pertama lomba tersebut. Umumnya, negative split adalah strategi terbaik untuk mencapai garis finish paling cepat.

DNS/DNF: Singkatan dari Do Not Start dan Do Not Finish. Merujuk pada pelari yang gagal berada di garis start atau gagal mencapai garis finish sebelum waktu yang ditentukan.



COT: Singkatan dari Cut Off Time, batas waktu maksimal yang ditentukan bagi pelari untuk menyelesaikan suatu lomba. Pelari yang gagal mencapai garis finish setelah COT akan disebut DNF.

PB/PR: Personal Best/Personal Record. Catatan waktu tercepat bagi seorang pelari untuk menyelesaikan suatu lomba. Contohnya, “PB 10K saya adalah 45:00.” Singkatan PR lebih umum digunakan di Amerika Serikat dibanding PB.

BQ: Boston qualifier. Lomba Boston Marathon memiliki waktu standar kualifikasi bagi pelari dengan berbagai usia dan jenis kelamin. Pelari yang berhasil berlari dengan catatan waktu sesuai dengan standar BQ di lomba maraton yang diakui oleh lembaga lari internasional dapat menggunakan catatan waktu tersebut untuk mendaftarkan diri di Boston Marathon.

Elites: Pelari tercepat yang berlomba untuk mencapai posisi unggul dan mendapatkan hadiah uang. Sebagian dari pelari elit adalah pelari profesional dan atlet dengan sponsor yang berlatih dan berlomba sebagai mata pencaharian.

Bandit: Orang yang berlari di suatu lomba tanpa mendaftarkan diri secara resmi. (komen saya: oh biasanya saya dengar orang sebut ni sebagai ghost runner, mereka suka2 masuk just untuk berlari beramai-ramai :) )

Sumber artikel: Dunia Lari
Sounds fun? Try it!

Tuesday, 25 October 2016

Homemade sarsi drink


First time baru dapat tahu..sarsi berasal dari pokok kayu..ada kawan2 yang kata, kat Cameron Highland banyak pokok sarsi ni...

Resepi
3 keping kayu sarsi (jgn byk keping sgt nanti pahit)
2liter air
Gula secukupnya(sy guna organic brown sugar)-pilihan lain:molases/gula kabung/raw cane sugar. Lassst choice sy adalah gula putih(refined white- dah jaaaarang guna jenis ni)


Steps:

Rebus kayu sarsi dgn air smpi mendidih. Tapis kayu sarsi td dan keringkan(boleh simpan balik dan boleh direbus lg).


Campur gula secukupnya ikut suka thp kemanisan memasing. Sejukkan ke suhu bilik. Tmbh ais jika suka.
Ada byk version utk buat air sarsi ni..ada yg jadikan pekatan kordial,nk minum baru bancuh.terpulang lah nk buat mana satu.

Saya belum baca khasiatnya tapi ada terbaca sikit artikel di fb, bagus untuk buang angin dalam badan...bagi orang yang susah kentut lah kot hahaha... ^_^ 

Thursday, 20 October 2016

Done Virtual Run Supercat Lovers

Akhirnya...daftar awal oktober, tapi hujung-hujung baru berjaya siapkan..sambil siapkan KRN1000 7km sekali... :) asalnya memang nak jog 5km sahaja tapi rsa larat lagi teruskan ke 7 km, alang-alang ada masa nak beriadah ni.Semua run ni dateline hujung Oktober, kalau terlambat dan terlepas dateline, rugilah.

Sekarang menunggu organizer pos medal & tshirt November ni..


Proof collage yang dihantar ke organizer Supercat Lovers

Wednesday, 19 October 2016

The Waterfront Hotel, Kuching



Ini adalah hotel penginapan kami semasa kongres last month. Oleh kerana kongres tersebut memang menjadi rebutan peserta seluruh Malaysia, maka mestilah bilik hotel nya begitu juga! Saya membuat booking 2 bulan in advance. Ramai rakan2 yang cuba booking sebulan sebelum, tak berjaya menempah bilik kerana telah fully book, ada yang menginap di Merdeka Hotel kira-kira 1km dari The Waterfront. Normal rate adalah RM230/night bagi bilik twin single, tapi untuk peserta , diberi special price RM207 sahaja...

Dari segi penginapan, memang selesa, bertaraf 4 bintang dan lagi best, hotel ini bersambung dengan shopping mall(Plaza Merdeka Mall). Agak mudah untuk makan tengahari dan makan malam kalau malas keluar, kerana ada kedai makan yang berpatutan di level G. Dan dekat pula dengan jeti ( 200-300m sahaja) kalau nak ke seberang sungai cari kek lapis dan makanan local yang lain. Ada Chinese street bersebelahan hotel bagi mereka yang nak mencari Chinese Cuisine (non halal lah tapinya). Sempat saya shopping kasut di Parkson kerana kasut sedia ada dah lupus hayat hahahaha...

Kredit gambar : website The Waterfront Hotel.




Macam ni lah bilik penginapan kami,cuma kami ambil katil queen.



Lobby. Kami menyewa kereta hari kedua dan ketiga, kuponparking boleh scan di sini sebelum keluarkan kereta, kalau tak kena bayar pula...penginap hotel dapat parking percuma di Plaz Merdeka Shopping Mall

Kolam renang dewasa, anak-anak sibuk nak mandi di tepi ni tapi tak boleh la...bahaya dekat dengan tebing

Kolam kids di sebelah kiri yang kecik dan cetek tu
Wide cafe, good food.

Tuesday, 18 October 2016

Terjebak lagi...KRN10000

Adoi..sebenarnya dah set limit tak nak masuk lagi dah virtual run bulan ni..belek2 fb Kuching Runners Network, alahai..tertarik pulak bila penyertaan KRN10000 yang sebelum ni dah ditutup, dibuka semula..larian ni julung kali diadakan khas untuk pengkiut FB Kuching Runners Network, ada actual run dan virtual run.

Medal glow in the dark lagi tu...saya cuma book medal, malas nak beli tshirt(agak costly tshirt dia, mungkin glow in the dark juga kot agaknya..).Penyertaan KRN10000 ini adalah untuk larian 7km. Hutang Virtual Run yang ada pun ada yang belum selesai erk....dan yang membuatkan saya tertarik untuk sertai KRN10000 , juga kerana ia adalah charity run :) let's run with a cause.Pada saat entry ini ditulis, rasanya slot dah penuh ditempah...

Sumber gambar dari FB KRN.

Glow in the dark medal. Yeay!

Saturday, 15 October 2016

Riadah pagi Jumaat

Riadah pagi pada hari hujung minggu....mula - mula tak plan pun nak jogging tapi pakai je lah kasut sukan...

Lepas tu hubby jog 3 round sementara sy jaga anak-anak bermain di playground...lepas tu..lepas tu..waaa tak boleh tahan!!! hahahha..light jog je physiotherapist kata boleh kannnnnnnnnn kan?




Mula-mula duduk-duduk dulu...tapi kan kaki rasa gatal nak jogging jugak hahaha


haaaa kan....mana boleh tahannnn.... ikutkan hati nak buat smpi 5km tapi anak-anak dah kepenatan so kita balik dulu...!

Friday, 14 October 2016

Dataran Kluang yang happening!

Sebenarnya saya tak gemar bawa anak jalan malam-malam.. tapi masa ni kami pusing-pusing Kluang seleps selesai urusan beli barang sikit..dan hubby tergerak nak singgah sini. Bila dah singgah..ha...kalau tak bagi anak-anak main..tak sah dah la..boleh mengundang monyok dan muncung.

Ada adik yang baik hati tolong ajar sekejap.

Sewa roller blade RM5 sejam, kereta bateri RM10/30 minit. Si adik tak nak pulak roller blade..nak kereta juga hahaha...lepas main kereta dia nak bubbles pulak..RM3. Kos rabak RM18.00...lepas sejam, kami beredar sebab boleh mengundang lebih byk kos hahahaha..




Mula  mula main roller blade, si kakak ada masalah nak imbang badan..bila dah dpt imbang badan...baru boleh bergerak meluncur sikit-sikit...mula lah dia dah bersinar-sinar mata.."mama...nak beli...."...cuma satu je lah walaupun tempat ni luas..tapi ngeri tgk boys baya - baya sekolah rendah main skuter dan basikal..merempit..berapa kali nak terlanggar anak2...memang kena awasi betul2...sy pun kena langgar dgn kereta kecik tu 2x..calar gak lah tumit.Oleh kerana yang langgar sy tu pemandu takde lesen umur 3-4 tahun..redha jelah ^_^.

Adik dapat kawan mlm tu hehehe


Insya allah ada ezeki lebih kita beli rollerblade...tapi kena janji tak mau ponteng sekolah lagi ya....tinggal sebulan je lagi tak lama pun...Oh ya...dataran ni happening malam Khamis, Jumaat dan Sabtu je...selebihnya, takde aktiviti juga melainkan ada org jogging malam2....

Wednesday, 12 October 2016

Jom masak nasi ayam

Masa cuti - cuti nilah moh kita rajinkan diri ke dapur...so far ni lah resepi yang rasanya agak praktikal berbanding resepi mak sy hahahaha( tak pandai masak..jgn salahkan resepi okeh)....

Time cuti, scroll fb, tertarik nak try resepi  nasi ayam ni...siap langkah demi langkah...dan mudah nak hafal step dia. Maaf sebab sy lupa owner asal resepi sebab tak save link.

Resepi Nasi Ayam

6 pot beras ( sebab famili sy kecik dan ada budak kecik, sy buat half je)
1 cawan butter ( saya guna Emborg, beli masa sale RM 18.99 /500gm - biasa RM12.99 untuk 250gm,selain Emborg sy juga suka guna Tatura . Dah berhenti guna Buttercup sejak tau Buttercup tu majerin, bukan pure butter)
2-3 biji bunga lawang
1-2 gulung kayu manis
garam dan gula secukup rasa
daun pandan.
ayam 1 ekor-potong kecil ( sy buat separuh) } rebus bersama menggunakan 8 @9 pot air
5-6 hiris halia                                                  }(bila dah selalu buat, sy agak2 je air ni)
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
daun sup dihiris2
sos tiram
kicap
madu
1 biji tomato, 2 tangkai lada merah,2-3 tangkai cili padi } untuk sambal
daun salad secukupnya

Langkah - langkah:

1. Rebus ayam dan hirisan halia hingga mendidih. Set aside dulu.



2.Panaskan butter hingga cair, masukkan beras dan goreng sekejap je sambil kaup balik hingga butter menyaluti semua butir beras.

Orang tak sabar....butter lom cair dah masuk beras hahahaha..abaikan kuali hitam..10 tahun tau umur nya hahahaha

3.Masukkan 6 pot beras dalam periuk nasi, letak bunga lawang dan kayu manis, garam dan gula secukup rasa serta daun pandan. Masukkan 7@8 pot air rebusan ayam tadi ( kalau jenis nak mkn nasi keras sikit, kurangkan air rebusan ayam...ada org tak suka nasi lembik2).Tanak nasi seperti biasa.

Air rebusan ayam




4.Dalam mangkuk lain,ambil beberapa ketul ayam direbus tadi(tnggalkan sedikit untuk buat sup ayam), gaul dengan 1 sudu besar madu, 1 sudu besar kicap dan 1 sudu besar sos tiram (boleh lebihkan adunan sos2 ni kalau rasa nak lebih rasa),perap setengah jam(lagi lama lagi sedap). Kemudian goreng - tak payah goreng lama sebab ayam kan dah direbus.Baki perapan kicap tu simpan, boleh tuang atas ayam or nasi semasa makan...sedap wooo manis2 masin.




5.Seterusnya untuk sup ayam, yang ini sy guna resepi sendiri je...dalam periuk tadi ada lagi air rebusan kan..asingkan 1/2 cawan untukmasukkan dalam sambal...yang baki biar je dalam periuk tu dan panaskan balik. Ambil kuali, tumis bawnag merah dan bawang putih ( yang dihiris/tumbuk atau blend) hingga naik bau. Tuang tumisan dalam air rebusan ayam dlm periuk tadi, kemudian tambah 2 sudu rempah sup(yang dibancuh sedikit air). Kemudian masukkan hirisan kentang jika nak. Masukkan juga kayu manis, bila dah nak siap, letakkan garam dan daun sup secukup rasa.

6.Untuk sambal nasi ayam, blend bahan sambal tadi,masak dalam periuk kecil, letakkan 1/2 cawan air rebusan ayam, sedikit cuka, sedikit garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih dan tutup api /sejukkan ke suhu bilik.

7.Ok hidangkan nasi dan selamat menjamu selera ,kalau dah selalu buat, boleh modify ikut rasa yang anda suka :D.




Tuesday, 11 October 2016

Sudah hampir penghujung 2016

Credit Blog Ammar
Sekejapan je ye masa berlalu...dah nak habis dah tahun 2016...jadi..ke mana agaknya cuti sekolah Disember nanti?

Will be revealed soon..... :D

Oni, our 12 years old cat





Oleh kerana saya sedang bercuti mc sekarang maka ada lah banyak masa untuk berblogging keh3...

Post kali ini didedikasikan kepada kucing kesayangan kami...Oni. Dah 12 tahun umurnya...tak dpt dipastikan tarikh sebenar birthday beliau..tapi sy mula bela Oni tahun 2004..sebelum kawen lagi! Sebelum ni memang ada bela 2-3 ekor stray cat, tak pernah mimpi pun nak bela long hair cat...rezeki, bila ex-boss lama bagi kat sy si Oni ni...sebab Oni adalah last kitten yang tak berjaya dijual di petshop..rupa parasnya masa kecik agak buruk, ada kurap di telinga, siapa lah yang nak beli kucing berkurap. Bila saya dpt je Oni ni, saya buat rawatan, plus botakkan semua bulu dia..bulu yang tumbuh selepas tu, makin lama makin sihat ...

 
Sekarang dah 2016...ada banyak gambar lagi masa dia kitten tapi soft copy dah tak de hilang dah ke mana....Oni masih manja macam masa dia masih kitten...playful...tapi sekarang a bit grumpy, maklumlah dah tua..kalau kita bergurau lebih sikit..dia gigit .hahahaha...Yang bestnya, Oni ni memang attached dgn saya...kalau orang lain dia macam layan gitu-gitu je..kalau dgn saya. huh sampai jilat muka, jilat tangan jilat tudung sekali..hahahha..Oni indoor cat, manakala bahagian luar rumah dijajah oleh Cici kucing stray yangmemilih rumah kami sebagai rumahnya..hahaha...Cici juga saya telah ambil inisiatif untuk mandulkan...supaya Cici tak de lah susah payah nak menjaga anak-anaknya,sebab sy pun bukan selalu ada di rumah.

Oni adalah kucing jantan yang telah dikasi ( castrate), oleh kerana sy seorang vet, maka haruslah, sy sendiri jua yang men "operate" kan Oni hehehe..

Pesanan khidmat masyarakat jua...



ADOPT DON'T SHOP.
BE A RESPONSIBLE OWNER...SPAY/NEUTER UR CATS

Oh ye...kami pernah featured together dalam Harian Metro tahun 2011 :) Masa tu ada wartawan interbiu pasal kesihatan kucing ...


Monday, 10 October 2016

Bila Allah cuit sedikit...

Alhamdulillah..saat post ini ditaip, kami anak beranak baru je discharge dari hospital...How to start the story ye..boleh kata episod keluar masuk hospital jugalah dalam 2 minggu ni...


Kali pertama, minggu lepas, anak sulung yang warded sebab abdominal pain/sakit perut plus constipation...warded 2 hari...

Selang 4 hari selepas tu..warded lagi sebab sakit perut yang sama...dan..saya pun warded sebab mengalami pening kepala yang sudden,setiap hari selama lebih kurang 9 hari...mula2 saya ke klinik je.biasa la kalau ckp pening, dr bagi panadol. Then ke GH...pun sama..lagi best..dr suspect sy pregnant pulak!(which is NOT sebab tgh bendera jepun pun time tu). Jadi,bila perasaan pening2 tu tak hilang selepas 9 hari, sy decide untuk admit bersama anak...



Dua hari di ward lagi ( 9Okt-11Okt) akhirnya dah tahu dah saya sakit apa...(sakit perut anak juga beransur pulih dalam tempoh ini)...

I am diagnosed as Benign Paroxysmal Positional Vertigo(BPPV).

Benign tidak mengancam nyawa/not life threatening, paroxysmal bermaksud dia datang tiba -tiba tanpa dijangka , positional bermaksud berkaitan dengan perubahan posisi badan dan kepala, vertigo bermaksud perasaan spinning atau berpusing-pusing malahan boleh jatuh ketika mengalami vertigo attack ini.

Masa first attack pada 1 Oktober, saya sedang nak bangun dari tido, kemudian bila cuba bangun, sy jatuh ke katil semula (memang tgh duduk masa tu)...panik juga, panggil suami..suami cuba papah..still sy tak boleh bangun...sy cuba duduk sedikit demi sedikit...which take me 5 hours just untuk cuba duduk.Memang tak boleh bangun berjalan langsung..esoknya sy boleh bangun berjalan dengan sedikit terhoyong hayang...lusanya anak admit ward, saya jaga anak dalam keadaan pening2 lalat tapi boleh berjalan....kemudian anak discharge, kami berehat di rumah, then admit semula...tulah episode keluar masuk ward...

First day di hospital, doktor ENT ( ear,neck & throat) buat pemeriksaan dan sahkan BPPV, bad ear masalah telinga) adalah telinga kanan. I was like..alamak....macamana nak hiking dan lari selepas ni?Doktor cakap, rest for 2-4 weeks, no driving sebab vertigo attack ni sudden, bahaya jika saya sedang memandu. BPPV ni melibatkan masalah keseimbangan badan iaitu kerana masalah balance pada telinga.

Kemudian saya dibawa untuk buat physiotherapy, masuk hari kedua physiotherapy, amat memberangsangkan...pakar physio cakap..ok awak boleh buat light jog/walk/run ( yeay!hehehe)cuma jangan lasak sangat..tapi tak boleh drive lagi...jadi...doktor bagi mc 2 minggu untuk berehat.

Macamana boleh kena BPPV ni? boleh baca kat artikel yang sy copy di bawah...tapi selepas berbincang dengan doktor dan physiotherapist, boleh jadi :

History saya semasa kanak-kanak saya selalu selesema teruk, bila selesema sampai tarik/tangkap ke telinga kanan. Jadi mungkin masalah ni dah lama cuma bila umur dah meningkat baru lah simptomnya muncul. Lagi satu sebelum kejadian memang tgh lasak sedikit, gegaran pada kepala semasa lari dan hiking juga boleh provoke simptom ni untuk muncul...

Memang rasa agak renyah dan susah sedikit bila anak beranak hospitalised, namun akur bahawa ini cuma ujian dan dugaan kecil dari Allah SWT..alhamdulillah :) .... Kesimpulan....hargailah kesihatan anda :) ...

Link asal di sini: BPPV

Symptoms
Patients with BPPV usually experience vertigo when they turn over in bed, get in or out of bed, look up to a high shelf or put their head back in the shower. These are circumstances where there is a large change in the orientation of the head with respect to the pull of gravity. Patients often become imbalanced or unsteady when they get up from bed and try to walk and may even fall. They are occasionally quite ill with nausea, vomiting and other motion sickness like symptoms.
The onset of BPPV may be abrupt and frightening. Patients may even think they are having a stroke. Whenever they tilt or tip their head, they can experience extreme vertigo, imbalance, and may even fall out of bed. If they are up and around and tilt their head back or forward, they can fall to the ground. The usual course of the illness is a gradual lessening of symptoms over a period of weeks to months. Occasionally the symptoms can last for years.
While the hallmark of BPPV is episodic vertigo associated with changes in head position, many patients also have a mild degree of constant unsteadiness during the periods when they are also having the recurrent attacks of positional vertigo.

Causes of BPPV
In many patients, especially the elderly, there is no specific inciting event. As we get older, the otoconia are probably more easily sheared off from their normal positions stuck on the utricle. All of us certainly have a few of these microscopic stones floating around in our semicircular canals, but usually there are not enough of them to cause symptoms. Only when a large clump falls into one of the semicircular canals do the stones create their mischief.
In some patients, there may be a specific cause for the BPPV, including:
  • Mild to moderate or severe head trauma
  • Head in the same position for a long time, such as in the dentist chair, at the beauty shop or on strict bed rest
  • Bike riding on rough trails
  • High intensity aerobics
  • Labyrinthine conditions – viral or vascular
  • MΓ©niΓ¨res disease
  • Vestibular migraines
Diagnosis
The diagnosis of BPPV is made by the characteristic symptoms and also by observing the nystagmus – the jerking of the eyes that accompanies the severe vertigo patients experience when the position of their head is changed. By tilting a patient’s head way back at the end of an examining table, a doctor will try to provoke the symptoms to see the nystagmus for a thorough diagnosis.
Bila dah mula sihat...pesakit tak lekat di katil..asyik gi lepak kaunter misi...hish. ^_^