Tuesday 29 May 2018

Masak - masak Ramadhan : Telur bistik

Haa...ni lagi satu menu simple ,boleh makan semasa berbuka atau bersahur.

Bahan-bahan
Isi ayam atau daging potong dadu ( saya guna daging kisar lebihan buat spageti sebelum ni)
2 @ 3 biji telur
1/2 biji bawang merah besar - hiris
1 biji bawang merah - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Sayur campur ( atau lobak boleh...kacang panjang pun boleh)
Garam dan gula secukupnya

Cara - cara
1. Telur dipukul bersama bawang dihiris ,sedikit garam dan goreng telur dadar(nipis supaya senang nak lipat).Ketepikan
2.Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau. Masukkan isi ayam/daging.Gaul sehingga ayam/daging separuh masak.
3.Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram.Tambah air jika ingin berkuah.
4.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.Tambahkan sayur tetapi jgn goreng hingga layu.
5.Letakkan kuah ayam/daging atas telur dadar . Bungkus/lipat empat penjuru dan terbalikkan telur, hiris silang seperti dalam gambar.



No comments:

Post a Comment