Saturday, 26 May 2018

Masak-masak Ramadhan : Ayam masak kicap

Memandangkan kurang activity run di bulan puasa ini, kita cerita pasal masak pulak... sekali sekala memasak untuk keluarga, apa salahnya....menu simple boleh dihidangkan semasa berbuka atau sahur. Anak-anak saya suka betul ayam masak kicap!

Bahan-bahan
Ayam seekor dipotong kecil (saya suka buang kulit ayam hehehehe)
Serbuk kunyit dan garam secukupnya
Bawang merah 1 biji
Bawang besar 1 biji
Tomato 2 biji sederhana besar
Cili padi  6-8 tangkai (suaikan ikut kepedasan yang diinginkan)
3 sudu sos tiram
Kicap secukupnya ( dalam 1/2 cawan...kalau nak kuah lebih, boleh letak lebih)
Gula dan garam untuk perasa
Daun sup dipotong2



Cara-cara

1.Goreng ayam + kunyit + ayam sehingga 2/3 masak, angkat dan ketepikan
2. Potong halus bawang merah, bawang besar dan cili padi, tumis hingga naik bau.
3.Masukkan tomato yang dibelah empat.
4.Masukkan sos tiram.
5.Masukkan kicap, garam dan gula secukup rasa.Masukkan ayam dan didihkan sebentar.
6.Hias dengan daun sup sebelum dihidangkan.

Pilihan: boleh juga goreng kentang yang dipotong 8 atau tempe goreng, masukkan semasa masukkan ayam.

No comments:

Post a Comment