Sunday, 27 May 2018
Masak-masak Ramadhan : Ayam masak halia
Bahan-bahan
Ayam seekor dipotong kecil
Halia 2cm
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah 1 biji
Kacang panjang atau kacang buncis
Baby corn
Tepung jagung 1 sudu besar
Garam dan gula secukup rasa
Bawang holland untuk hiasan
Cara-cara
1.Gorengkan ayam dengan kunyit dan garam hingga 2/3 masak.Angkat dan ketepikan.
2. Kisar halia, bawang putih da bawang merah.
3.Tumis bahan kisar tadi hingga naik bau. Masukkan baby corn dan kacang buncis yang dipotong2.
4.Bancuh tepung jagung dengan secawan air, masukkan dalam bahan tumis tadi.
5. Masukkan ayam, kemudian perisakan dengan garam dan gula. Potong bawang holland, masukkan akhir sekali sebagai hiasan.
Labels:
2018,
Food,
Homecook,
Homestay,
Ramadhan cooking
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
simple tapi menyelerakan. Selamat berpuasa Cat ;)
ReplyDeleteBulan -bulan puasa sekali sekala masak hehehe
Delete