Sunday, 27 May 2018

Masak-masak Ramadhan : Ayam masak halia


Bahan-bahan
Ayam seekor dipotong kecil
Halia 2cm
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah 1 biji
Kacang panjang atau kacang buncis
Baby corn
Tepung jagung 1 sudu besar
Garam dan gula secukup rasa
Bawang holland untuk hiasan

Cara-cara

1.Gorengkan ayam dengan kunyit dan garam hingga 2/3 masak.Angkat dan ketepikan.
2. Kisar halia, bawang putih da bawang merah.
3.Tumis bahan kisar tadi hingga naik bau. Masukkan baby corn dan kacang buncis yang dipotong2.
4.Bancuh tepung jagung dengan secawan air, masukkan dalam bahan tumis tadi.
5. Masukkan ayam, kemudian perisakan dengan garam dan gula. Potong bawang holland, masukkan akhir sekali sebagai hiasan.



2 comments:

  1. simple tapi menyelerakan. Selamat berpuasa Cat ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bulan -bulan puasa sekali sekala masak hehehe

      Delete