Monday 28 May 2018

Masak-masak Ramadhan : Ayam Masak Tomato

Bahan-bahan

Bahan A : Goreng hingga 2/3 masak
1/2 ekor ayam dipotong kecil( kalau nak banyak, boleh buat seekor)
garam dan kunyit (gaul dengan ayam, goreng macam biasa)

Bahan B:Bahan-bahan kisar
4-5 biji cili kering atau 2 sudu cili kisar
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

Bahan C:
1/2 cawan sos tomato
1 biji tomato ( besar) - potong dadu

Bahan hias
Bawang holland dipotong
Kacang hijau/peas secukupnya

Langkah-langkah
1.gorengkan ayam hingga 2/3 masak, ketepikan.
2.Kisar Bahan B dan tumis hingga naik bau.
3.Masukkan Bahan C. Tumis hingga naik minyak.
4.Masukkan ayam,gaul dan balikkan , masak hingga mendidih atau hingga kuah pekat sedikit.
5.Masukkan kacang peas dan bawang holland dan didihkan 2-3 minit sebelum tutup api dan hidangkan.

Derhaka sikit sebab lupa taruk kacang peas(lupa beli) -boleh  letak kan juga serai untuk tmbh bau hihi


No comments:

Post a Comment