Saturday, 30 December 2017

Cuti - cuti Perth Day 4 (3/12/2017) Part 2 : Perth Mosque & Murray Street

Ok, selepas makan tengahari secara berpiknik di Kings Park ( senang nak parking, dan free!) kami bertolak pula mencari Perth Mosque/ Masjid Perth. Tak jauh pun dari Kings Park, dalam Perth CBD juga..kira- kira 3 km lebih dari King Park. Alamatnya: Perth Mosque, 427 William St, Perth WA 6000, Australia.

Ada banyak kedai Asian di sini...vietnamese, chinese, indian..



Pandangan tepi

Masuk ikut pintu belakang ya...




Alhamdulillah...bersyukurnya dapat singgah masjid..merasa solat di masjid di perantauan.Agak kecil masjidnya , tapi Islam itu ada di mana-mana. Ada lagi satu masjid di Mirabooka..tak sempat pergi.
Selesai solat zohor, kami ke Murray Street pula... lagi satu agak frust tak sempat singgah London Court sebab 1. nak kejar solat asar 2. mak sy dan anak2 juga dah letih...kakak sempat shopping strawberry lagi kat Murray street..geram tgk strawberry kat sini besar-besar dan manis! Kat situ jugak habis makan hahahaha...duduk kat bench

Kami parking dalam bangunan, nak parking luar actually murah sikit tapi susah nak belok & park sebab tak biasa kan..kereta belakang pun hon -hon je masa kita cari-cari parking

Jumpa kedai souvenir GLO - pemilik dia org Malaysia tau..dari Sarawak. Ok lah harga dia..cuma kalau di Fremantle, murah lagi di Fremantle dalam beza 1AUD atau 50cents. Tips, jangan beli barang di tourist attraction mcm Caversham atau Pinnacles..mahal sekali  hingga  dua kali ganda!

Ada budak merajukkk..nak beli platipus doll tak dapat..harga AUD18 ..darab 3.4 dah berapa? hahahaha lagi pun bukan lama pun di main..

Si kakak dapat beli keychain dah cukup..bagus annaku..jimat..baru dalam AUD5 , dapat 6 ketul keychain hehehehe

Antara grafitti di lorong-lorong sekitar Murray Street







Masa ni ada gerai2 dah dibuka dan banyak gerai-gerai baru nak buka/set up..mcm pasar malam pulak

gerai buah

Kiri dan kanan jalan ni ada mall..boutique pun ada


Dah la tak dapat platipus..nampak pulak kedai toys! hahaha adeh deh






Eein puas makan strawberry hari-hari kat sini..adiknya tak berapa gemar strawberry
Dalam jam 4 petang , kami decide last minute untuk try makan di Insans Cafe...makanan melayu sebab anak-anak dah rindu makanan Malaysia hehehe... lagi pun esok dah nak balik kan. Gambar google sebab gambar tak ambil masa ni..tengok lah harganya . Kami share 1 pinggan 2 orang..portion nya agak besar..puas makan jugak lah( sambil pejam mata ). Saya dan anak-anak makan nasi lemak..sambal dia sedap..dan ada tambahan macam sambal goreng bilis kriuk kriuk. Lain- lain ada yang makan nasi goreng dan sup.

Sumber: google

Sumber; google

Sumber: google
Adalah la sekeping gambar...sebab sibuk makan hahahaha
Dalam jam 5 petang, kami bertolak pulang. Kos parking? 2 jam... 10.05 AUD.. dalam RM34!Sebenarnya kalau baca pengalaman ornag lain, lebih mudah kalau stay di apartment atau hotel sekitar Hay Street atau Murray Street sebab lebih jimat berjalan kaki..parking di sini memang mahal! Tapi sebab memikirkan keselesaan untuk mak saya yang sakit kaki, sebab tu sewa kereta full sepanjang trip ni..Mana tahu kot ada rezeki dapat datang lagi, boleh try menginap di Perth CBD pula..backpacking ke duduk hostel/dorm hahaha... eh eh ada hati nak pergi lagi ke? :P

Otw balik, kakak sy terus ke homestay, manakala saya dan suami plan nak ke Coles untuk beli roti dan susu. Sampai di Coles, dah tutup..rupanya Coles buka sampai jam 5 petang je..teringat Kak Hally pernah whatsapp lokasi kedai - kedia halal(Pakistan dan Asian) tapi hp saya habis bateri pula..huhuh...GPS kami ni pelik sikit, kalau nak cari tempat kena letak full address, tak boleh letak nama tempat je...so,next shop yang kami cari, IGA(IGA ni ada pula address dalam GPS yang kami sewa tu).....IGA ni buka sampai 8 malam. Lepas dah beli roti, susu dan coklat untuk bekal anak di airport, baru teringat nak menghabiskan duit syiling, 10 AUD dapat  grab 1 pack strawberries ( 3AUD) , 2 kopi susu DARE berharga 7AUD), untuk kudapan malam selain nasi masak sendiri di homestay nanti..sampai di rumah jam 6 petang, bergegas solat asar sebab maghrib jam 7.00 petang :). Malam, aktiviti packing dan rehat....Thats all our adventure for today :) 

* Ada perkara mencemaskan dan merisaukan berlaku pada malam sebelum kami balik ke Malaysia... :( .. next post ya.


Kat sini tekak asyik nak minum ni hahahaha saje try - try minum..padahal kalau kat rumah sendiri, tak pernah beli apa2 kopi susu, biasa bancuh sendiri lagi jimat..hahaha...

boleh kata murah jugak lah..3AUD..dalam RM12. Kalau di Malaysia dalam RM15-18 sekotak..tak mampu lah nak minum hari-hari, tapi susu beras ni sesuai untuk orang yang ada cows milk allergy atau pun milk/lactose intolerance. Saya ok je minum susu lembu, tapi saja-saja suka minum susu beras juga!


No comments:

Post a comment