Saturday, 6 December 2014

Makan-makan ....Pulut Mangga Thai

First time makan pulut mangga ni, sewaktu berkunjung ke Padang Besar. Sebenarnya kat Kelantan pun ada juga tapi tak pernah terjumpa..hahahahaha..habis tu, kalau dah balik kampung duk cari nasi dagang n nasi kerabu je, dah kenyang sgt sebab tu tak cari makanan lain ^_^. Biasa aku makan pun, pulut durian kat Yati's Percik, Kota Bharu. Sama je pesen dengan pulut mangga Thai ni, except tukar dgn buah durian.

Lepas balik dari Padang Besar, teringin nak makan pulut mangga ni lagi.Tapi tak reti.Masak pulut pun tak pernah...google and google, jumpa resepi di sini: Singgahsana Kitchen. Nampak mudah dan ringkas..why don't I just give it a try?

Aku ikut satu persatu resepi di blog ni, cuma tukar gula putih ke gula organik (pesticide free ),dan sukatan 750ml santan, kuguna santan segera 1 liter.Malas nak simpan - simpan baki 250 ml, nanti bukan guna pun lagi..habiskan terus je lah.....saat entry ni ditulis, dah 4-5 kali dah buat...alhamdulillah..hubby, my mom, kawan2 suka...sedaplah kot tu hehehehe....cuma kalau nak buat pulut mangga ni, kena lah tunggu time mangga ada.....kalau tak, tak boleh lah nak buat pulut mangga...kali ke5 daku masak pulut ni,baru teringat nak snap gambar.....tadaaa.....


Care for a bite?

Resepi daku taruk sini....utk rujukan sendiri juga..:) 


Bahan-bahan

500gm beras pulut
1000ml santan segar atau santan kotak
6 sudu besar gula perang organik
3 sudu besar gula perang organik
Daun pandan
garam secukup rasa
1 sudu besar tepung beras +  1 tepung jagung

Kuah Santan

Panaskan santan bersama 6 sudu gula dengan api kecil sehingga pecah minyak.Ketepikan dalam 200-300ml untuk digaul bersama pulut.Panaskan baki santan bercampur dengan tepung jagung, tepung beras dan baki 3 sudu gula tadi untuk dijadikan kuah.

Mengukus pulut

Panaskan periuk kukusan.Basuh pulut dan letak air separas dengan pulut.Letak secubit garam dan daun pandan.Kukus dengan api sederhana selama 20 minit atau hingga masak.Apabila masak, keluarkan pulut tadi, gaul dengan santan sedikit demi sedikit.Masukkan balik dalam kukusan dan kukus selama 10 minit lagi.

Boleh dimakan panas-panas atau tunggu sejuk sebelum dihidangkan dengan hirisan buah mangga ....

3 comments:

  1. wah, lemak berkrim gitu. manis - manis, masam-masam, lemak-lemak :p

    ReplyDelete
  2. penah tengok je x penah makan hihi..

    ReplyDelete
  3. Nak try jugak lah nanti.. nampak sgt sedappppppp
    Nak menang RM100, RM50 dan hadiah misteri... jom join G A di blog saya….
    http://enyyusnizar.blogspot.com/2014/12/giveaway-by-eny-abdullah-komen-banyak.html

    ReplyDelete