Tuesday, 31 January 2017

Mendaki Gunung Nuang via Pangsun, Part 2

Amboi ada part 2 pulak...layan je lah...
(Part 1 di sini: Mendaki Gunung Nuang Part 1 )


View empangan...nama empangan tak pasti..empangan Pangsun agaknya.
Batu sempadan negeri Pahang dan Selangor : Pahang side.

Batu yang sama, Selangor side.




Dalam jam 11 sampai puncak, lebih kurang sejam kami berehat, makan sandwic tuna, berbual dengan pendaki lain ( 2 student Master dari UPM), seorang Indian Gentleman yang akan ke Everest Base Camp bulan April ni ( bestnya), dan beberapa orang lagi. Siap makan limau lagi (CNY kan), ada lah 4 bijik saya bawak dalam beg.Hahahaha...

Kemudian jam 12 kami mula turun, sebab target nak sampai kaki gunung sebelum jam 5.

Smile, Johnny!Sado betul badan dia..hari-hari ihking!
Lalu Dataran Pacat, jumpa 2 ekor makhluk ini. Memula kami dok panggil dog..dog..boy la...dia buat dek je...tapi muka memang friendly...tak usik orang. Kat seekor yang gemuk tu saya offer roti..2x ngap, settle roti krim seketul. Seekor lagi yang kurus sikit, eksyen tak mahu roti.Tapi si kurus ni lah yang ikut saya dan suami turun (escort). Tak jauh la dia escort, dalam beberapa puluh meter je..kemudian saya teringat mcm nama diorg ni Johnny & Jimmy. Johnny si gemuk masih di atas, Jimmy si kurus setia ikut kami . Saya panggil " Jimmy! Come here!" hah..berlari dia ke arah saya...goyangkan ekor. Muka mengharap.Teringat tuna setin belum bukak..rezeki kau lah Jimmy...dah makan.dia berlari naik ke Dataran Pacat semula.Clever dog!


Bergambar dengan Jimmy.


Maka, berjalan lah kami turun dari Dataran Pacat ke Kem Lolo iaitu jarak nya 2.2km...fuh fuh...memang mencabar jugak sebab kaki , lutut dah mulai sakit. Asyik tertanya-tanya bila nak sampai Kem Lolo ni..bila berjalan dan dengar bunyi air sungai menderu..yessss dah dekat dengan Kem Lolo. Nampak khemah banyak2..yeay!Kem Lolo! Masa ni memang tangan tak pegang hp dah..dah malas.hahahaha.Gambar river crosing 5 kali pun tak ambik.

Last view air terjun sebelum menuruni trek balak(selepas lalu paip besar yang panjang tu)
Selepas Kem Lolo , jumpa balik trek balak...trek psiko..5km...ada juga yang menggelarkannya " the never ending road". Dalam keadaan rata, 5km ni tak ada apa-apa bagi orang yang biasa jogging/running...tapi dalam keadaan trek yang kejap turun kejap naik kejap turun....memang psiko..5km rasa mcm forever. Rasanya adalah 3-4 kali bila berhenti rehat, saya berlunjur terus..lutut kanan terasa sakit bila hiking turun. Dah pakai knee guard, lepas rasa knee guard tu rimas sebab peluh, bukak dan spray perskindol pulak...

Nampak...saya tak tipu..sedapnya berlunjurrrr arghh...kalau lama sikit berhenti..tertido terus kot.Selain berlunjur di pangkin, saya juga berlunjur di trek asal boleh.hahahahha...
 Akhirnya...jam 5.30 petang sampai ke kaki gunung...benda pertama saya tuju...pakcik jual aiskrim!Sebab masa kat trek balak duk teringat aiskrim je hahahaha...Satu pengalaman menarik ke Gunung Nuang ni (6 jam setengah naik,5 jam setengah turun)...Timpohon ke Laban Rata hari tu naik 4jam, turun 4 jam pulak hahahahaha....pokok pangkal,setiap gunung adalah berbeza situasi dan pengalamannya....lepas sign out pada pakcik yang jaga buku pendaftaran, kami buat pengurusan diri (mandi, kemas barang,solat asar ), dinner di area Hulu Langat pada jam 6.30 petang dan bertolak pulang ke Johor selepas maghrib..tiba di Kluang jam 12 tgh malam..fuh..balik rumah, rendam semua kain baju.. sambung tido lagi.

Muka lega dah turun.
My other half yang sabar melayan  kerenah saya yang kecapekan sepanjang turun,my sweeper...dia boleh turun laju lagi tapi mana boleh tinggal wife dia kan hehehehe


Kalau anda tanya saya nak repeat ke tak..dalam seminggu dua ni.takde rasa nak repeat lagi..maybe ask me again in 2-3 months later..kot.Hahaha...

Nama Gunung : Gunung Nuang
Ketinggian : 1493 meter asl
Kesukaran: Intermediate to difficult(depend on fitness level) if daypack, beginner to intermediate if camping 2d1n.


2 comments:

  1. Untung Dr Mai ada suami yang sama-sama minat hobi panjat / daki gunung.....suami saya setakat ni melayan je perangai isteri dia ni yang gila register running event tapi lari 20-30 % berjalan je yang lebih...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe untung yani ada hubby teman berlari! setakat ni tak dapat lagi pergi event run sama-sama..hahaha...kalau hiking insya allah dapat gi sama2. tak kisah aktiviti apa kan..janji kita menuju ke arah kesihatan yang lebih baik!

      Delete