Saturday, 19 November 2016

Kek pisang oleh anak-anakku :)

Yeay berjaya memenuhi hasrat anak-anak nak main "masak-masak" selama 2 hari berturut-turut. Kali ni bake kek pisang lembap pulak. Semuanya mengikut resepi di blog Azie' s Kitchen, except gula tu sy kurangkan sedikit. Tapi loyang empat segi tepat takde...so pakai jelah loyang apa yang ada.


Kek Pisang

Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek (saya guna 5 biji)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred A (saya guna gred B)

Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder

Bahan lain:
1 sb jus limau nipis (tak letak)
1sk esen vanila (guna vanilla extract)

Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 

Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 

Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. 







Kek nya tak cukup tinggi sebab loyang besar sgt heheehe
Hari ni, Aisy minta potong2 untuk bawa ke tadika nya :)

No comments:

Post a Comment