Tuesday, 9 February 2016

Mendaki Gunung Arong, Mersing

Salam siaran..ya Allah lamanya tak jenguk blog sendiri.. punya la bz.


Apa pun..dah jejak tahun 2016 dah bulan Februari dah pun.

Nak pegi Gng Berlumut..rancang punya rancang dah booking guide (booking air liur), kengkawan pas sorang sorang sume tarik diri so x jadi lah pegi. Plus skrg Gunung Berlumut tutup katanya untuk renovation sampai Mac ke April gitu.

So..last week dpt tips baik punya utk daki Gunung Arong..terus booking la... just me and my hubby and our guide.

Ketinggian Gunung Arong 274 metres aka 898 ft sahaja. Tapi view dia....mahal masya Allah... nak daki tu dlm 40 minit insya allah . Tapi ku terpempan menikmati view di puncak...subhanallah... dgn angin yang sepok2 bahasa..bukan sepoi2..mmg masa pegi tu angin mcm ribut pun ada. Duk tepi2 tebing mmg melayang so pls grab apa yg kukuh dan jgn ralit sgt selfie ok.
Starting point... lalu ladang kelapa sawit..

Pintu masuk ke hutan...

Trek lebih kurang Gng Lambak..tapi..lebih santai

Our guide, En Edi..sgt peramah..nampak pokok2 hutan tertentu dia cerita ni pokok apa..boleh buat ubat apa etc.. he also gives us about 10 minutes rest each checkpoint..tapi kitorg pulak nak cepat sebab takut hujan hahahaha

yeay!smpi puncak...

Ini tepi puncak...angin kuattttt * flips tudung!

Ini bukan romantik..ini pegang kuat2 sebab angin kuat woi

Guide ade ckp..nama teluk tu...errr...lupe...

Jgn tiru aksi ini ya.. mmg kena precaution sgt2...hati2..jgn pgg hp or kamera semasa nak ke tebing...
beautiful..subhanallah..i can spend all day here..

Dah turun.... tu lah Gunungnya
Nama: Gunung Arong
Ketinggian: 274 m/898 kaki
Masa mendaki: tak sampai sejam kalau non stop - kami byk stop sebab ambil gmbr..about 45 minutes
Masa turun: 30 minit je sebab jalan laju2.
Level: santai2...Apa pun gunung Lambak tetap pacak!

16 comments:

  1. Salam bro, bagaimana nk booking ? And boleh bagi nombor guide. Sy bercadang mahu bermalam di sana.tq

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum bro. Memg perlu guide ke? Kalau redah naik je boleh x? Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam... sy bukan bro sy sis :) . kena ada permit, better gi ramai2 jimat kos sebab share permit dan upah guide..tapi guide boleh uruskan..malangnya hp sy rosak baru2 ini dan no guide tu hilang.. kalau ada fb, join group Hiking and Camping Around Malaysia (HACAM) dan cuba tanya di sana..ramai guide atau hikers yang kerap ke Arong tu...boleh minta tips dari mereka.

      Delete
    2. kalau naik redah.. kena tangkap renjer.. susah juga.. masa kami pg.. renjer dah kejor kt belakng..nasib ada permit..guide cari kawan yg penh pegi

      Delete
    3. kalau naik redah.. kena tangkap renjer.. susah juga.. masa kami pg.. renjer dah kejor kt belakng..nasib ada permit..guide cari kawan yg penh pegi

      Delete
  3. waalaikum salam... sy bukan bro sy sis :) . kena ada permit, better gi ramai2 jimat kos sebab share permit dan upah guide..tapi guide boleh uruskan..malangnya hp sy rosak baru2 ini dan no guide tu hilang.. kalau ada fb, join group Hiking and Camping Around Malaysia (HACAM) dan cuba tanya di sana..ramai guide atau hikers yang kerap ke Arong tu...boleh minta tips dari mereka.

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. pergi ke pejabat perhutanan mersing atau cari guide.. di fb pun mudah dan cepat..boleh join group Hiking and Camping Around Malaysia ( HACAM)

      Delete
  5. Assalamualaikum smlm akk pergi gunung lambak ke sebab masa hiking tu mcm muka akk .hehe

    ReplyDelete
  6. wsalam.. :) hari khamis pagi ke? ya..memang ada naik..

    ReplyDelete
  7. Tq review sis..
    Sis ade organize hiking g.lambak ea? Ade buat lg x?
    Plan nk naik gnung2 kt johor lpas ne..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gunung lambak tu, kalau weekend jumaat sabtu pagi ramai je orang..boleh jer pergi sendiri..ajak lah kawan sorg dua..nanti nampak pendaki2 otai kat sana, mintak follow je.. trek nya pun jelas dan tak sunyi..suggest naik pagi 7 am - 9am gitu..

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum kak. Saya nak tanya, sepanjang di sana akak menginap di mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. sy tak menginap sebab saya balik hari. jarak rumah sy ke sini dalam 2 jam.

      Delete