Wednesday, 16 September 2015

Gunung-gunung/Bukit di Johor

Bila dah terjebak dengan aktiviti hiking ni..mula lah rajin survey...sebelum ni aku kenal gunung2 di Johor cuma

Ledang
Belumut
Lambak
Panti
Pulai
Arong

Rupanya ada baaaanyak lagi di Johor! Ni aku listkan ikut ketinggian...ada juga gunung yang aku tak tahu di celah mana letaknya? huhuhu....jom sama2 study...dalam kurungan , tahun aku sampai sana hihih...aiyemnubis....

1. Gunung Ledang , 1276m. (2x, 1999, 2015)
2. Gunung Belumut, 1010m.
3. Gunung Chabang Tiga, 1021m
4. Gunung Pari , 1006m ( tak jumpa dalam internet langsung!)

5. Gunung Bekok, 953m.
6. Gunung Chemendong, 846m
7. Gunung Pertawai, 840m.
8. Gunung Pulai, 700m. ( 2015)
9. Gunung Muntahak,634m.
10. Gunung Sumalayang, 614m.
11. Gunung Janing Barat, 543m.
12. Bukit Maokil, 578m.
13.Gunung Panti Barat, 513m
14.Gunung Lambak,510m. (4x naik, 2015)
15.Gunung Panti,457m.
16.Bukit Batu Tongkat, 395m.
17.Gunung Arong, 274 m. ( nak try pegi tahun ni)

Huarrgghhh banyak lagi tu belum pegi...ish ish ish... >o<. Takpe-takpe..disebabkan ringgit jatuh tahun ini..kita jalanjalan pusingpusing dalam Malaysia sahaja ye......

Semua gambar dibawah dari Google....

Panorama Gunung Arong(Sumber)


Sangat menarik sebab turun dari Gunung Arong, lalu pantai

I read, ada air terjun di Gunung Arong...

Panorama Gunung Panti (dengarnya banyak pacat hehehe) sumber




Gunung Janing Barat,Endau Rompin.Sumber



Gunung Bekok (tak jumpa gambar..tapi jumpa gambar pintu masuk je hahaha)

http://eechiensieong.blogspot.my/2010/06/gps-loc.html

25 comments:

  1. hai..boleh pergi hike sama2 tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kena tarikh apa salahnya...tapi tarikh sy selalu kena squeeze...terkejar2 sokmo.

      Delete
  2. Kt mana air terjun gunung arong..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau gunung arong kt mersing..tp kt mana air terjunnya ?

      Delete
    2. saya pergi hiking masa tengkujuh, jadi cepat naik cepat turun tak sempat survey air terjun di mana...

      Delete
  3. Bleh join x,skrg pn sgt bermnt berhiking hee

    ReplyDelete
  4. Bleh join x,skrg pn sgt bermnt berhiking hee

    ReplyDelete
  5. Sape sape nak hiking belah Johor harap bleh roger2 ye..tak ade geng belah johor..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh email kt sini....noranawawi@mpob.gov.my

      Delete
    2. kte pon tgh cari kaki nak hiking gunung muntahak ni..

      Delete
    3. mungkin lepih pantas gunakan FB..byk group hiking kat FB :) harap ini membantu..

      Delete
  6. Bro..antara banyak2 gunung yang bro share nih mna yg pling dkat gngn larkin??hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. gunung panti, kota tinggi.
      gunung muntahak, kota tinggi
      gunung lambak, kluang.
      gunung belumut, kluang.

      jauh sikit gunung ledang la..

      Delete
  7. salam sedara...nk tanya skit,di bawah kaki gunung janing barat ada sungai x...apa nama sungainya ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah sampai jadi tak boleh nak jawab

      Delete
  8. Kalau ada hiking mana2.. Nk join skali

    ReplyDelete
    Replies
    1. dik, boleh cari member2 di fb Hiking and Camping Around Malaysia . kat situ byk info gunung dna hiking

      Delete
  9. Hai..bleh join x?next trip kt jb area mne?Buat plan mom rermai??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy mendaki gunung lambak, kluang on weekly basis(biasa pagi jumaat atau sabtu).. jom!

      Delete