Monday, 17 July 2017

Mendaki Gunung Belumut 2.0 ( Belumut, revisited )

Trip 15 Julai 2017, Sabtu. Saya dan Kak Dyna tiba di parking Hutan Lipur Gunung Belumut pada jam 8.00 pagi. Agak nervous sebab lepas raya ni banyak makan dari bersenam hahahahaha....doa banyak2 semoga dipermudahkan perjalanan kami. Jam 8.30pagi baru lah semua ahli trip tiba. Stretching, sedikit ice breaking, dan mula mendaki jam 9 pagi. 

Trip kali ni, saya cuma kenal Kak Dyna dan Cgu Rox ( kawan2 running). Yang lain semua baru jumpa hari tu lah. Jumlah semua termasuk guide ( Zul ),15 orang. Yang saya ingat nama, Kak Mas, Abg Rahimi(suami Kak Mas), Farah, Che Da, Ain, Naza ,Raimi... yang lain- lain walaupun nama anda yang sy taip dalam permit..maaf tak tertangkap dek otakku hehehehe..

Oklah, entry bergambar je ye...

100plus beku...bila hiking, sedap tau minum sejuk2...boleh apply kalau rumah/ada fridge berdekatan heheheh.Dalam plastik merah is nasi gorengggggg :)
Huk aloh...sampai2...kami berdua je baru sampai..yang lain belum sampai..posing dulu
Stretching dulu - pic credit to  Raimi
Pic by Raimi

Pic by Raimi

Pic by Raimi
Che Da dan Farah
Ini pacat..... hahahaha...serius tak tau pun Belumut ada pacat banyak mcm ni! Memang epik serangan pacat hari tu!Kak Dyna diserang 6 ekor kat kaki....saya? setakat kat kasut n seluar sebab pakai stokin panjang.Pacat tak leh gigit.
CP 2 Batu Kerang


Ini lah CP3..trek pacak lagi legend










Masa ni dah nak sampai CP4- last waterpoint

Trek dari CP4 menuju ke puncak..berkabus,,sejuk..sebab pagi tu hujan.


Trip sebelum ni tak banyak ambil gambar, boleh dikatakan.trip ekspress masa tu...




Kami tiba di puncak sekitar jam 1 tghari, berehat dan makan tengahari dengan bekal masing2



Dan..acara seterusnya...... OOTD - outfit of the day!Tema HARI RAYA! hahaha





Ini kan raya :)

Tepat jam 2 petang, kami mula bergerak turun... dalam perjalanan, saya, Kak Dyna dan Naza menjadi peserta terakhir dalam group, sambil turun sambil selfie wefie lagi hahahaha...



Kaki gunung semakin hampir bila kita jumpa dan melangkah/memanjat 10-11 batang pokok tumbang ni..


Bila jumpa salur paip air ni..meaning..lagi 8-10 minit sampailah kat bawah :)
Kesimpulan perjalanan trip kali ni:

Mula mendaki 9 pagi
Sampai puncak 1 tengahari
Peserta terakhir sampai ke kaki gunung jam 5.30 petang.

Alhamdulillah..selesai trip Belumut 2.0 bagi saya... repeat? nope. hahahaha...kita ke gunung lain pula..tungguuuu...insya Allah.










2 comments:

  1. tahniah cat.. bukan calang2 orang boleh buat aktiviti mcm ni..
    qekra takdelah, si lemah gemalai ni hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. everyone can go hiking insya allah..saya pun bermula dgn bukit2 je dulu :)

      Delete