Tuesday, 6 June 2017

Tak sabar

..bukan tak sabar nak raya...tapi tak sabar nak join2 acara di bawah ni... :) Alhamdulillah dah Ramadhan ke10 kan...rasa seronok pula Ramadhan sambil workout... buat di rumah dan di pejabat sebelum balik...siap bawa yoga mat lagi hahahaha...senaman yang dibuat, 4 minutes tabata workout dan 15-20 minutes pelbagai abs workout utk strength. Saya cuba untuk kekalkan indoor workout selang 2 hari....Tapi rindu nya kat Gunung Lambak ish ish ish...


Monday, 5 June 2017

Larian Obor Sukan SEA di Gunung Kinabalu

I am not into politics, tapi sebab obor tu saya pernah pegang dan bawa berlari, dan pula Gunung Kinabalu itu pernah kudaki, maka combination of both making me feel nostalgic!

Tahniah Menteri Belia dan Sukan, you are truly setting the standard of fitness here!Menteri sendiri mendaki Kinabalu di bulan puasa! Respect!

Sebelum tu ada baca di IG beliau, dia invite 2 orang yang ingin follow beliau..tak tahu lah dia pilih macamana, tapi saudara Muqhorrabin aka Qobain yang pernah daki Everest tu, ada follow beliau.Fuh..rindu Kinabalu!

Sumber: HACAM , stadium astro , bernama , sabahup2date


Obor KL2017 Kini Di Sabah, Diarak Ke Puncak Gunung Kinabalu



RANAU, 4 Jun (Bernama) -- Selepas diarak di Labuan, obor Kuala Lumpur 2017 (KL2017) sempena temasya Sukan SEA ke-29 dan Sukan Para Asean ke-9 kini berada di Sabah dan dibawa menuju ke puncak Gunung Kinabalu yang merupakan mercu tanda Negeri di Bawah Bayu itu sebelum larian diteruskan di seluruh negeri esok.

Obor itu diserahkan oleh Ketua Pemuda UMNO Sabah Yamani Hafez Musa kepada Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin di Timpohon Gate, Taman Kinabalu di Kundasang, dekat sini, iaitu laluan permulaan pendakian ke Gunung Kinabalu, kira-kira jam 9.45 pagi tadi sebelum acara pelepasan dilakukan oleh Ketua Pemuda UMNO Ranau Faez Nordin.

Pendakian yang diketuai Khairy itu menyaksikan penyertaan seramai 24 pendaki dan melibatkan laluan sejauh 4,095.2 meter.

Bercakap kepada pemberita sebelum memulakan pendakian, Khairy berkata beliau dan rombongan pendaki terlebih dahulu akan bermalam di Laban Rata sebelum meneruskan pendakian ke puncak gunung tertinggi di Asia Tenggara itu pada awal pagi esok bagi menyalakan obor.

"Selepas itu, obor tersebut akan dibawa turun dan akan mula dibawa menjelajah ke beberapa daerah di Sabah sebelum ia diserahkan ke Sarawak," katanya.

Khairy berkata pendakian membawa obor KL2017 ke puncak Gunung Kinabalu adalah satu pengalaman mencabar memandangkan ini adalah kali pertama beliau mendaki gunung itu dan dilakukan ketika bulan puasa.

Disamping itu, katanya, pendakian mereka juga begitu signifikan kerana ia dilakukan pada hari ulang tahun memperingati tragedi dan mangsa gempa bumi Sabah yang berlaku dua tahun lepas.

"Saya difahamkan bahawa ada sebahagian keluarga mangsa turut mendaki Gunung Kinabalu pada hari ini dan esok... mungkin ada ruang untuk saya berjumpa keluarga mangsa di Laban Rata nanti untuk bersama-sama memperingati mangsa gempa bumi yang terkorban," katanya.

Dalam pada itu, Khairy berkata, sambutan larian obor setakat ini adalah sangat baik apabila menyaksikan penglibatan pelbagai lapisan masyarakat di Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Wilayah Persekutuan Labuan dan Sabah.

Sabah adalah destinasi kelima bagi larian obor itu dan dijadual menjelajahi beberapa daerah utama iaitu Ranau, Keningau, Tawau, Sandakan, Kota Belud, Tuaran, Kota Kinabalu dan Sipitang serta melibatkan jarak keseluruhan sejauh lebih 30 kilometer yang akan berakhir pada 8 Jun nanti.

Edisi ke-29 Sukan SEA akan berlangsung dari 19 hingga 30 Ogos depan, manakala edisi kesembilan Sukan Para ASEAN dijadual diadakan dari 17 hingga 23 Sept.

-- BERNAMA

di gate Timpohon
I is jealous.hahahaha

Tuesday, 30 May 2017

Mendaki Gunung Lambak sebelum berpuasa :)

Semenjak kebelakangan ni memang hari-hari hujan. Kadang-kadang pagi, kadang2 petang. Memang dah janji nak naik Gunung Lambak dengan adik ipar (brother in law- BIL), biras,dan juga Kak Dyna dari JB. Hujan turun dari pagi membawa ke petang, akhirnya lepas solat jumaat, nampak mcm renyai-renyai...hasrat diteruskan jua..standby raincoat nipis .

with Kak Dyna

dalam 17-20 minit, sampai ke separuh gunung

by BIL dan wife nya, sedang membuat program weight loss. BIL dari 105kg telahberjaya mencecah 88 kg dalam masa 4 bulan. Biras sy pula dari 85 kg, dah turun ke 76 kg. The key? jaga makan, dan bersenam.


Hiking with family is the best!Ini kali kedua mereka ke Gunung Lambak
While waiting for them , lagi 400m nak ke puncak



View di puncak Gunung Lambak, biasa - biasa aje...sebab cuma nampak kawasan perumahan dan kilang2...kebanyakan dilindungi belukar/pokok2. Kalau lepas hujan maybe boleh dapat awan karpet sikit


we all made it! Selamat berpuasa!

Wednesday, 24 May 2017

My first 10k

Alhamdulillah....petang semalam sesuatu tak dijangka berlaku..plan saya cuma nak berlari sejauh 6km...terlajak jadi 10km. Kombinasi cuaca yang redup selepas hujan dan cuaca yang baik , mempengaruhi saya untuk mencuba berlari sejauh 10km. Biasanya saya kurang yakin nak berlari jarak jauh sebegini di petang hari atas faktor panas, penat selepas bekerja dan tak larat. Tetapi semalam, selepas melepasi 6km, saya rasa nak cuba 8km. Selepas cecah 8km, saya rasa, eh belum penat lagi walaupun jari kaki sedikit kebas, jom la cuba 10km! And i did it!

Bertanya pada kawan yang selalu run, kenapa jari saya kebas, beliau memberitahu mungkin faktor tak cukup garam /mineral dalam badan. Jadi nanti tengok balik pemakanan sebelum berlari.Dan semalam juga saya cuma minum 2 teguk air selepas 8km( biasanya saya boleh berlari 5-6km tanpa minum air). Jarak terbaharu ini telah memberi semangat baru kepada saya untuk terus berlari!Insya Allah..walaupun mungkin sepanjang bulan puasa ni, kena berehat dari berlari sebentar...nanti kita sambung lagi lepas raya ya....(terbayang kuih raya nih bahaya betul ni hahahaha)

Dibawah rekod-rekod pace saya menggunakan Apps STRAVA. The verdict? Selepas berjaya lari 10km ni, rasa seronok dan badan rasa ringan !



True indeed!

Sunday, 21 May 2017

Mendaki Gunung Belumut


Line up Hiking Gunung Belumut 1010.Tarikh: 20.5.2017 (Sabtu)

1. Roslee( guide)
2. Kapten Suhaili( gogo)- memang kapten askar ye
3. Mail
4.Halim
5.Boss Rofi
6. Cg Azman
7.Cg Azamudin
8.Cg Nik
9.Cg Zulhelmi
10.Ayuni
11. Yin
12. Yus
13. Mejar Mazlan - bos pada kapten tadi
14.Azam
15.Zaini
16.Cg Fly(incik hubby hahaha)
17. saya

Kalau salah tulis nama harap maafkan...semua nama gelaran je , nama penuh, yang buatkan permit je tahu >_<

Dalam trip ni sebenarnya saya cuma kenal cikgu-cikgu sebab mereka semua kawan- kawan suami saya. Yin dan Zaini pula colleague saya :)... yang lain-lain tu semua baru kenal.. 7 dari 16 orang peserta adalah tentera..hahaha..amik..pacing dan semangat askar terus dibaginya...range umur? dari hujung 20an ke 50an... apa pun memang kami berterima kasih kepada Kapten yang bersusah payah uruskan permit dan guide. Kami join sekaki dan sekasut sahaja penuhkan line up. Tshirt Terjal Outdoor Adventure tu pula, hubby yang design utk group hiking beliau yang semuanya lelaki tapi sy sibuk je beli jugak..supportive la katakan hahahaha...

Sebenarnya kami sepatutnya mendaki pada Mac yang lalu, tetapi ada masalah dengan agent/guide so  the trip is cancelled....malas nak panjang2 cerita, we let bygones be bygone lah ye...kiranya rezeki nak naik Belumut belum sampai masa tu. Beberapa orang peserta kali ni, ada yang dulu join juga the cancelled trip...langit tak selalunya cerah la kan..redha sahajalah. Masa tu frust juga lah tapi, pujuk hati jelah, rezeki belum ada.

Untuk Gunung Belumut, bagi sesiapa yang berhasrat mendaki nya, sila persediakan diri anda mental dan fizikal, sila training naik bukit atau gunung yang lebih rendah, jogging 2 - 3 x seminggu juga membantu untuk maintain stamina sebab bukan semua orang ada masa nak hiking setiap hari kan?(kecuali rumah kau memang kat kaki gunung hahaahaha....).Kalau memang dari Kluang, Gunung Lambak adalah tempat training terbaik... Berketinggian 1010m, ada 4 checkpoint. Dokumen rasmi seperti permit dan laporan ke Balai Polis hendaklah diselesaikan paling lewat, seminggu sebelum tarikh mendaki. Permohonan permit dibuat sendiri tanpa menggunakan khidmat runner atau agent, manakala guide pula kena hire yang berlesen, atas arahan Pejabat Perhutanan.(1 permit harganya RM150/maksima 15 kepala). Memang trip yang tak mengambil untung, seorang cuma bayar RM20++, berbanding kalau anda ikut trip yang memang oleh company outdoor, mungkin akan dicaj dalam RM40 -50/pax.Bagi trip ini, makanan dan minuman sila bawa sendirian berhad.Itinerary kami pada hari tu kiranya begini

7.30 pagi : para peserta berkumpul di depan pintu gerbang Hutan Lipur
8.00 pagi : pengurusan diri ( ke tandas, urusan ambil tshirt, urusan bayaran bagi yang belum bayar - maklumlah trip kawan-kawan ...kos memang cover kos guide dan permit sahaja )
8.30 pagi : stretching dan baca doa.
8.40 pagi : mula mendaki
9.15 pagi: tiba CP 1(jarak perjalanan 2km), take 5 di sini, kemudian berhenti lagi di CP 2(jarak 3km), tak ingat jam berapa, take 5 lagi.
(Trek CP 3 sangatlah kejam ye...perumpamaan nya,hidung bertemu tanah - trek pacak hampir 90darjah, memang memanjat habis on all 4 hands and legs)-sampai sini dah tak tengok dah berapa jarak km :)
11.30 pagi: tiba di CP 4( di sini trek dah santai kembali...santai-santai landai)
12 tengahari : tiba di puncak Gunung Belumut/makan/selfie/gambar group(masa ni ada 2 group lagi  di puncak)- saya bawa sandwich sahaja, tak lalu nak makan, makan sandwic sepotong je cukup.Bila hiking ni kita banyak minum air sebenarnya....sahabat-sahabat suami siap bersilat memasak kat atas, meriah jadinya....kalah kita orang perempuan kat dapur hahah( sy ni pulak kalau nak masak kat dapur pun tak berapa pandai, ni nak masak guna messtin, lagi lah takpandai ! :))
1.00 petang : mula turun
3.15 petang : tiba di kaki gunung/parking.

Saya tak berapa pasti jarak keseluruhan, tapi blog-blog lain kata, lebih kurang 15km pergi dan balik (7.5km sehala). 

Nak jadi cerita saya mengalami stomach cramp selepas CP2, jadi saya kena sweep lah dengan suami dan kawan-kawan beliau di belakang, ada yang tolong bawa beg saya walaupun sy insist sy ok..bukan beg yang jadi masalah tapi perut sy cramp( sebab tgh uzur sebenarnya - masalah orang perempuan :)) menyandar jugak lah kat pokok masa tgh cramp tu..( tapi tak se-intense di Santubong cramp peha di tangga tali hahahaha)..alhamdulillah, bila sampai CP3, saya dah ok. Personally, sy cukup risau kalau oleh sebab saya, sy melambatkan orang lain...huhuhu :) Apa pun setiap gunung ada cabarannya yang tersendiri, Gunung Belumut tetap masuk kategori gunung yang mencabar fizikal dan mental!


Dari pintu masuk jalan terus, belok kanan masuk ke jambatan gantung..kalau jalan terus tak belok-belok ke jambatan, tempat berkelah(air terjun/sungai)
CP2 : Batu Kerang

Dari CP 1 ke CP3 jalan lebih kurang macam ni je, elevation landai dan santai -santai ...dia naik sikit-sikit, tak de la pacak sangat.
Berselut.. sikit je ni

11.30 pagi :CP4 last water Point(memang tak bergambar kat CP3 sebab agak bahaya... kalau tak handphone jatuh, takut tuan handphone tergolek kang naya)
Masa di pertengahan CP3, ada terjumpa adik ni...dia kata dia baca blog saya lah! wah! Terima kasih dik Awin! :)
Pinjam gambar dari blog kembara AADK :).. haaa gini lah trek CP3, 45 minit ke 1 jam mendaki mcm ni...cuaca di sini agak panas sebab pokok-pokoknya jarang-jarang...tak merimbun mcm di Gunung Lambak or Gunung Nuang

With my buddy, Yin ( otai ni... gunung overseas pun dia dah  berapa biji  tapau... koleksi tapau terbaru, baru balik Mt. Pulag last month.Respect!bila lah saya pulak nak sampai ye..)
Sampai puncak 12tengahari
Ada batu besar ni, boleh panjat untuk tgk view atau ambil gambar
Wajiblah ambil gambar dgn incik suami kan... yang lain tetiba ckp  jeless..hahahaha boleh pulak gitu (rolls eyes)..memang kuat menyakat diorg nih
Batu Keris

Kata mereka, itu Gunung Chemendong.

Atas ni takde tempat teduh..pandai2 la cari port...Yin, Ayuni dan saya..Ayuni ni tentera ya...sekejap dia kat depan, kita kelip mata 3 kali, dia hilang dah hahahaha....dasat...apapun dalam hutan amalkan buddy system, cari buddy yang sama pace at least berdua..
Eh nak jugak selfie ..hahaha

Last pose sebelum turun...group picture...Guide kami yang pakai pakai sunglasses tu

Reminder:

1.bawa air minum 1.5 liter - 2.0 liter ( saya bawa 1 botol 100plus dan 2 botol mineral , semua botol 500ml)tapi kalau ada rezeki mendaki ke sini lagi, saya akan bawa 500ml x 4botol ( cuaca agak panas, risiko kehabisan air itu ada)Oh ye di CP 4 ada sumber air, jadi kalau kehabisan air, boleh refill di anak sungai di area CP4 ( turun ke bawah sikit kata diorg la..saya tak turun pun gi jenguk sumber air tu)

2. Kalau kumpulan yang ramai dan pelbagai level pengalaman ( tak pernah mendaki/jarang mendaki),disarankan mula mendaki lebih awal maybe jam 7 @7.30 pagi. Menurut guide, ada peraturan baru, sesiapa yang touch down lebih jam 5.00 petang, akan dikenakan surcaj RM50 ( sy tak tanya pulak surcaj untuk seorang atau satu kumpulan).


Ketinggian gunung: 1010m
Jangka masa naik : 3 - 4jam
Jangka masa turun: 3 - 4 jam.

Our group pace:
Mula mendaki 8.40 pagi
Sampai puncak 12 tghari, rehat 1 jam di puncak
Jam 1 tghari mula turun, jam 3.15 petang sampai parking.

Friday, 19 May 2017

Larian Obor Sempena Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 {15.5.2017}

Daftar suka-suka secara online setelah tgk iklan di FB. Syarat dia boleh lari 2km nonstop kan..so sy expect lari lalala 2km lah...kemudian seminggu sebelum tarikh, dapat panggilan dari Pej Belia dan Sukan Daerah Kluang, terpilih rupanya... bersama beberapa kawan-kawan yang lain juga...surat rasmi menyusul beberapa hari kemudian..mula-mula saya ingatkan lari nya pagi..rupanya petang! masak laaa..tgh panas lit lit aih...


 Kejadiannya begini..larian ni memang seluruh Malaysia, Obor dari Singapore pass ke Johor Bahru,  tujuan dia passkan obor sukan SEA tu..sebelum sampai ke daerah Kluang, obor tu dibawa oleh pelari Kulai pada paginya dan diserahkan kepada Kluang pada jam 12.30 tengahari...err... faham ke saya tulis ni hahahaha....dan team kami mula lari jam 2.30 petang, ada CP setiap 1km..ada 5 orang pelari bagi 1 CP, dan jarak utk pegang obor hanyalah 200m seorang :) lepas lari 1km kalau rasa panas ke, penat ke pening ke..sila naik trak polis yang disediakan..oh ye, ada kumpulan pelari tetap dari PGA yang berlari jarak 5km total keseluruhan nya di tengahari yang panaih lit lit nih..respek!Apa pun it is an honour to hold the torch!

CP terakhir adalah di MK Curtain, Ayer Itam, di sini ADUN Machap pada jam 4.30 petang,menyerahkan obor kepada wakil Batu Pahat di mana obor tu dibawa lari ke Batu Pahat dan tiba di BP pada jam 6.30 petang pula...esok nya sambung event di Tangkak dan Muor :)

Us... ni lah dia grup mak-mak,, grup jogging, grup menggunung, grup makan2 pun iya oppss...walaupun kadang2 tak semua join at one go...we've known each other for 10 years already!
Yang baju oren tu team PGA
Pelapasan dari Laman Simpang Renggam turut disertai pelajar sekolah dengan jarak 1km. Yang baju hitam tu jaga api obor hehehehe
ok jom tengok corat coret hari larian obor ini...total pelari dari Kluang adalah seramai 26 orang :) Gambar kredit kepada official photographer ( belaiu share di whatsapp group kami...sorry i don't catch his real  name sebab masing2 guna nama samaran je di whatsapp :D)