Tuesday, 25 October 2016

Homemade sarsi drink


First time baru dapat tahu..sarsi berasal dari pokok kayu..ada kawan2 yang kata, kat Cameron Highland banyak pokok sarsi ni...

Resepi
3 keping kayu sarsi (jgn byk keping sgt nanti pahit)
2liter air
Gula secukupnya(sy guna organic brown sugar)-pilihan lain:molases/gula kabung/raw cane sugar. Lassst choice sy adalah gula putih(refined white- dah jaaaarang guna jenis ni)


Steps:

Rebus kayu sarsi dgn air smpi mendidih. Tapis kayu sarsi td dan keringkan(boleh simpan balik dan boleh direbus lg).


Campur gula secukupnya ikut suka thp kemanisan memasing. Sejukkan ke suhu bilik. Tmbh ais jika suka.
Ada byk version utk buat air sarsi ni..ada yg jadikan pekatan kordial,nk minum baru bancuh.terpulang lah nk buat mana satu.

Saya belum baca khasiatnya tapi ada terbaca sikit artikel di fb, bagus untuk buang angin dalam badan...bagi orang yang susah kentut lah kot hahaha... ^_^ 

4 comments:

  1. Wahhh, bagus rupanya air sarsi ni.. Bole la pegi beli air gas sarsi ni japgi #Ehhhh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yang air gas tu banyak gula,pengawet, perisa...takde khasiat dah.

      Delete
  2. Wow..ilmu baru. Tak pernah tahu asal sarsi adalah dari sejenis pokok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah..tgk kawan2 post, kita teringin nak try jugak

      Delete