Wednesday, 28 September 2016

Cuti-cuti Kuching, Sarawak Part 1: Arrival, Kek Lapis, Kongres

Mini vacation kami 2 dalam 1...sambil mama menyertai Kongres, sambil anak-anak dan abahnya ikut bercuti...

Flight bertolak tepat 8.45 malam(22/9/2016) dan arrival di Kuching International Airport jam 10.25 malam. Sampai di airport, kami dinner sekejap di Sugar Bun ( lamanya tak makan di Sugarbun, last berada di Kuching tahun 1989 hahahaha lama kan...sebab sy anak askar, dulu pernah menetap di Kuching). Kemudian sahabat hubby jemput kami dan terus ke Waterfront Hotel, Kuching.

Seperkara nak kongsi di sini, tiket flight utk 3 orang ( suami dan anak-anak) sepattnya berharga RM886.00 return, tetapi sy redeem BIG Airasia point, maka dapatlah dikurangkan ke RM250.00 untuk 3 orang return. Dapat jimat kat situ, nanti duit lebih buat beli kek lapis dan terubuk masin yeeee hahahahaha... Pada asalnya sepatutnya saya seorang sahaja ke sini, tetapi suami setuju untuk ikut sama bersama anak-anak...alhamdulillah.

Picture captured by Eein, anak sulung saya...hehe..bergegar .
Keesokan paginya, sy mendaftar bagi Kongres dan mulai berjumpa dengan sahabat-sahabat sekelas, ada yang dah 12 tahun lepas graduate, inilah baru jumpa balik!

Dr Chuo, rakan sekelas tahun 1999-2004, kini Presiden Persatuan Veterinar Sarawak...cayalah!
Semasa pendaftaran, ada kaunter jualan kek lapis dan beg anyaman Penan Women...cuci mata dulu.....iman belum tergugat sebab baru 1st day..hahahaha




Selesai register, ada Annual General Meeting (AGM) tetapi sy bukan ahli maka , berjalan-jalanlah kite..sementara menunggu dinner rasmi malam nya.

Dari Waterfront hotel, kami berjalan kaki kira-kira 10-15 minit sebelum sampai ke jeti di depan Hotel Hilton. Kalau salah jeti, nanti jauh pulak nak menapak ke area Kg Boyan/Kg Gersik iaitu tempat kek-kek lapis, food court dan restoran.


Menaiki bot penambang ke seberang sungai...RM0.50 /pax sahaja one way.


Sampai di jeti seberang, berjalan ke arah kanan, dalam 200 meter akan nampak kedai Kek Lapis Mira dan Kedai Kek Lapis Warisan, manakala Kedai Kek Lapis Dayang Salhah pulak agak tersorok, kira2 400 meter dari jeti. Kami pilih untuk ke Dayang Salhah.

Tudiaa...macam hidangan kuih muih raya... boleh sampling(rasa)sepuasnya dan kemudian decide lah nak beli yang mana.



Ada kakak tengah buat kek..kata adik.
Done...banyak yang orang kirim ...hahaha tapi limited due to luggage capacity...

Jam 6 petang, kami singgah dinner di Barok Village, kalau dari jeti kira2 - 200 meter ke kiri.

Ayam pangsuh - kombinasi rasa seperti tomyam dan sup ayam.

Nasi kambing ketok(penyet). Asalnye nak order mee kolok/kolomee tapi belum siap  ..huhu takpe2..nanti kita hunt kolomee.
Kucing mata satu yang sangatla nakal..mengejar kaki orang . Bagi makan ayam baru dia behave.

Waktu balik, saya baru teringat nak ukur jarak sebenar jeti ke hotel kami...Hampir-hampir terlewat ke Fraternity dinner,aka makan malam pembukaan majlis kongres, sebab jam 6.40 petang saya baru nak melintasi sungai!Sampai di hotel, kawan2 maklumkandinner ditangguhkan ke jam 7.30 malam..alhamdulillah sempat join...


Jarang-jarang dapat berkumpul seramai ini...hampir 1/4 dari jumlah keseluruhan kelas hadir! :)

4 comments:

  1. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin).

    Harga sewa Kereta :
    # Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova [8 seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Kia Pergio [9-10 Seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
    Rate: IDR 600.000

    # Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace Commuter [15 seat]
    Rate: IDR 850.000

    *Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
    *Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
    Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    Call : +6282262272279
    WhatsApp : +6282280000071
    Email : podomorootransportbandung71@yahoo.com
    Blog : http://podomoroopelancongbandung.blogspot.co.id (Podomoroo Transport Bandung)
    Facebook : Podomoroo Transport
    Fanspage : Podomoroo Transport Bandung


    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan / Puan untuk ke Bandung.


    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Podomoroo Transport Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Wassalam, Terima kasih...

    ReplyDelete
  2. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280
    Call : +6282214441280
    Call : +6282282222896
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
    Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Untuk apa cari harga yang lebih murah jika service nya kurang berbaloi dan tidak memuaskan.. Wassalam dan Terima Kasih ^_^

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

    ReplyDelete
  3. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280
    Call : +6282214441280
    Call : +6282282222896
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
    Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Untuk apa cari harga yang lebih murah jika service nya kurang berbaloi dan tidak memuaskan ^_^
    Wassalam dan Terima Kasih.. ^_^

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

    ReplyDelete
  4. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280
    Call : +6282214441280
    Call : +6282282222896
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
    Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Untuk apa cari harga yang lebih murah jika service nya kurang berbaloi dan tidak memuaskan ^_^
    Wassalam dan Terima Kasih.. ^_^

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

    ReplyDelete